Wat gaat 5G voor impact hebben?

Geplaatst op Geplaatst in Media

project loonBen je net gewend aan 4G op je mobiel, komt 5G al in zicht. In 2020 namelijk is 5G waarschijnlijk al weer onderdeel van ons leven.

Lekker rap! Een HD film kun je dan via 5G binnen 1 seconde op je mobiel binnen halen. Da’s pas snel!

Het einde van de kapitalistische economie (zoals we die kennen)

Ironisch genoeg zal het extreme succes van onze kapitalistische economie ook leiden tot de ondergang ervan. Doordat de concurrerende markten de productiviteit opdrijven en de kosten naar beneden halen (uiteindelijk tot bijna nul), zullen goederen en diensten bijna gratis beschikbaar zijn. Veel eerder dan we denken!khan academy

De exponentiële groei van de digitale technologie en de snelle ontwikkeling van 3-D printing zijn hier de oorzaak van. Het internet geeft op dit moment al -aan miljarden mensen over de hele wereld- een verbazingwekkend scala aan gratis diensten weg, waaronder bijvoorbeeld online hoger onderwijs, zoals Khan Academy, maar ook communicatie (mail, bellen, etc.).

Wat gaan we hiervoor nodig hebben? De eerste stap is het verstrekken van gratis supersnel internet aan de hele wereld. Google en Facebook zijn allebei bezig om dit te bewerkstelligen. Begin in ieder geval met ontwikkelingslanden waar internetverbindingen uiterst schaars zijn op dit moment, met name in Afrika. Tot 2020 zullen dan 3 miljard mensen, met hun kennis en kunde, zich aansluiten op het wereldwijde web!

Project Loon

Google’s is bezig (Project Loon) met een project om grote hoogteballonnen te lanceren in de stratosfeer, terwijl Facebook drones en satellieten wil gebruiken om over de hele wereld supersnel Internet te hebben.

Indien 5G mobiele netwerken beschikbaar zijn rond 2020, zal dit betekenen dat kabel-internetverbindingen zullen verdwijnen. Deze ontwikkeling zie je al bij TV, computers, tablets, smartphones en game consoles. Binnenkort zal dit resulteren in een universeel apparaat dat overal gebruikt wordt en ons verbindt via 5G-netwerken.

Met andere woorden: aanbieders van telefoon, kabel-tv en Internet Service Providers zullen allemaal verdwijnen uit het bedrijfsleven. Zeker als alle televisies en telefoons verbonden zullen worden door één gratis mobiele netwerk.

2035

Wat hebben we nog meer nodig? Power!electricity

In 2035, heeft de mensheid waarschijnlijk de beschikking over gratis elektriciteit (de hele wereld). Dit is vooral te danken aan de exponentiële groei en dalende prijzen van zonne-energie, maar ook dankzij 4e-generatie kernreactoren (en later fusie-energie).

Het Internet of Things verbindt alle elektrische en elektronische apparaten in de wereld en zal deze optimaal beheren via een slim-grid bekend als de Enernet: Verwachting is dat dit rond 2030 realiteit is geworden.

Collaborative Commons

In de komende decennia zal de economie op haar kop worden gezet door de opkomst van de Collaborative Uber phoneCommons. Dit zijn grote, betekenisvolle projecten die meestal zonder traditionele hiërarchische organisatie werken. Uber is een mooi voorbeeld hiervan.

The Collaborative Commons is a digitalized space where providers and users share goods and services

Daarnaast zal bijna elke consumentenproduct dan online downloadbaar zijn en via 3-D printers tegen extreem lage kosten lokaal (thuis) worden geprint. Dit zal uiteindelijk leiden tot het einde van het kapitalisme en het begin van een ongekende tijdperk van overvloed, zoals Peter Diamandis van de Singularity University al vaker heeft uitgelegd.

5G zal essentieel zijn om de grote datastromen die we de komende 5 tot 10 jaar kunnen verwachten, te kunnen ondersteunen. Het zal mij dan ook niet verbazen als 5G 1 of 2 jaar eerder beschikbaar is dan gepland.

Lees ook: http://www.huffingtonpost.com/news/collaborative-commons/

2 gedachten over “Wat gaat 5G voor impact hebben?

  1. 5G klinkt nu misschien nog als toekomstmuziek maar zoals je aangeeft in je artikel zou het zomaar kunnen dat het nog voor 2020 tot onze beschikking is. Samsung voert al enige tijd tests uit met 5g in Zuid-Korea waar snelheden van 10Gbit per seconde worden bereikt. Deze snelheden zijn niet te vergelijken met wat we nu gewend zijn!
    Neelie Kroes heeft in ieder geval een budget van 50 miljoen vrijgemaakt voor de uitrol van het 5g netwerk.

    Ik kan ieder geval niet wachten tot het zover is!

  2. Ik ben het helemaal eens Erwin Bosman. Als je kijkt naar de laatste trends dan lijkt het zeer waarschijnlijk dat 5g nog voor 2020 uitrolt. Verschillende toekomstige technieken zullen ook afhankelijk zijn van een razendsnel 5g netwerk. Zelfrijdende auto’s zijn een heel goed voorbeeld hiervan. De snelheid van de ontwikkelingen van een 5g netwerk zullen wel samenhangen met dit soort innovaties. Hoe meer vraag, hoe sneller we over 5g beschikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *