Wat is Growth Hacking?

Growth Hacking is een term die je steeds vaker hoort, maar wat is het nu precies? Je probeert nieuwe klanten te krijgen door een schaalbare hebfboom te introduceren. Je start met het product en begeleidt dit proces met data. Got it? Ik kan me voorstellen dat je de vorige zin een paar keer hebt moeten lezen voordat je enigszins een idee kreeg waar het over gaat.

Growth Hacking

Wat je probeert is dat de kopers van je product er voor zorgen dat je meer kopers krijgt. Dit kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om eerst je product uitvoerig te testen voordat je begint met Growth Hacking. Je hebt maar 1 kans om het goed te doen. Growth Hacking is niet gelijk aan marketing. Het gaat om het proces dat volgt na aankoop.

Zoals je kunt zien is het een combinatie van Marketer, Developer en Data Analyst. Deze combi alleen maakt het mogelijk om op een goede manier te werken aan Growth Hacking.

Viraal

Growth Hacking heeft eigenlijk alles te doen met je product viraal te maken. En daar heb je mensen voor nodig. Je beste groep is natuurlijk de kopers van je product, maar dit kan natuurlijk ook op andere manieren:

  • Inherente viraliteit
    De viraliteit zit in het product zelf.
  • Kunstmatige viraliteit (artificial)
    Geforceerd en vaak verpakt in een beloningssysteem
  • Word of mouth
    Simpel gezegd: er wordt over je product gepraat (op een goede manier hopelijk)
HotMail
Het mooie van Growth Hacking is dat de groei exponentieel kan verlopen. Kijk bijvoorbeeld naar HotMail dat dik 10 jaar geleden automatisch in de footer een melding plaatste als je vanuit HotMail een mail verstuurde. Hierin stond vermeld dat je gratis een mailaccount kon krijgen (vroeger was dit betaald). 

Hierdoor zorgde de HotMail gebruikers er zelf voor dat andere personen ook HotMail gingen gebruiken. Met als resultaat in 6 maanden tijd 1 miljoen gebruikers. Een half jaar later zelfs 10 miljoen. HotMail heerste de E-mail wereld in no-time!

Het is derhalve goed om na te denken over hoe je je product viraal kunt krijgen. Gebruik hiervoor dan ook Growth Hacking indien mogelijk.


gerelateerde blogs met thumbnail