Vertical farm: groenten en fruit uit de wolkenkrabber

In 2050 zal ongeveer 80% van onze gemeenschap in stadscentra bevinden. Als we de meest conservatieve inschatting geloven in demografische groei zullen we met 3 miljard extra mensen op deze aardkloot leven. We hebben dan ongeveer 120% nodig van bijvoorbeeld Brazilie om genoeg voedsel te kunnen bieden aan deze extra aardbewoners (toch maar 3d printen?).

Probleem

Op dit moment wordt ongeveer 80% van de wereld gebruikt (dat geschikt is) om te kunnen telen. Als je deze getallen bij elkaar optelt zitten we met een probleem. Hoe lossen we dit op?

Vertical farming zou de oplossing kunnen zijn. In wolkenkrabbers! Huh. Inderdaad. Dit is 1 van de waarschijnlijke toekomstfeiten. We gaan ons eten in wolkenkrabbers telen. Als we geen ruimte meer hebben op de aarde, dan moeten we wel de lucht in.


De bedenker van deze nieuwe wijze van voedselvoorziening: Dickson Despommier.Dat hier serieus aan gewerkt wordt blijkt wel uit de ideeen die bedrijven al hebben. Time Magazine riep in 2009 al het verticaal groeien van gewassen al uit tot een revolutionaire ontwikkeling. Verticrop heeft dit verder uitgewerkt. Zelfs aan zonlicht is gedacht. Voor de meeste gewassen is dit toch we nodig om tot een bevredigend en gezond resultaat te komen. UV en IR straling wordt er dan al uitgefilterd, zodat de hitte niet meer aanwezig is.

Vending machines

Je kent ze wel: de automaten waar je een mars of blikje cola haalt. Op dit moment zijn er al automaten die je kunnen bedienen met groenten en fruit. Hartstikke vers en zonder zonlicht. Handig voor op je appartement (http://www.apartmenttherapy.com/dentsu-green-vending-machines-131012).


gerelateerde blogs met thumbnail