Smart Dust: computers zo klein als een sneeuwvlokje

Smart Dust wordt pas over 10 jaar commercieel ingezet volgens Gartner. Dus wat moeten we er nu mee? En wat is het eigenlijk precies?

Smart Dust zijn zeer kleine computertjes die samenwerken. Ze kunnen informatie geven over hun omgeving, zoals temperatuur, CO2 waarde, etc. In 2005 sprak ik hier al over met iemand van RFID Nederland: De US zou deze technologie al hebben toegepast tijdens de Golfoorlog. Van grote hoogte werden duizenden tot miljoenen RFID-zendertjes (computertjes) in de woestijd uitgestrooid. Letterlijk!

Zo groot is een Smart Dust computer

Netwerk

Deze zendertjes werden gebruikt om te kunnen communiceren met elkaar. Op deze wijze had je een netwerk neergelegd die niet door de vijand af te luisteren was.

Maar wat heeft Smart Dust hiermee te maken? Smart Dust zal gebruikt worden om een omgeving te kunnen monitoren. Uiteindelijk zelfs de hele wereld. Zo weet je meteen of er gevaar is op een bepaalde brug, weet je hoe het weer zich ontwikkeld, kun je de ontwikkeling van een koraalrif volgen, etc.

De volgende stap is namelijk ook al beschikbaar. Aangezien deze computertjes zo klein zijn kunnen ze ook in je lichaam worden geinjecteerd waardoor allerlei lichaamseigenschappen gemonitord kunnen worden. Het kan zelfs zo ver gaan dat ze je gedachten kunnen meten. Een interessante ontwikkeling voor mensen die bijvoorbeeld gehandicapt zijn:


Warfare
Zoals je je wel kunt voorstellen is Smart Dust natuurlijk al lang toegepast op andere manieren binnen de oorlogsvoering. Zo kun je zien wat er in de stad gebeurt, waar de vijand zich bevindt, etc. De volgende stap zou natuurlijk integratie zijn van mens en machine, waardoor alle benodigde informatie op het juiste moment wordt getoond. Komt daar volgend jaar niet een bril voor....?


gerelateerde blogs met thumbnail