De 4 stadia van bloggen

Als je een eigen blog begint, doe je dat allereerst voor je zelf. Doe je dat niet dan zul je erg veel moeite hebben om op regelmatige basis een blog te plaatsen. Een blogger gaat dan nog door 4 stadia. Dit is wel handig om te weten als je gaat beginnen.


1. Informatie verzamelen en opschrijven

Begin allereerst met een thema dat dicht bij je ligt. Ook moet het een thema zijn waar je zelf nog wel veel informatie voor moet en kunt verzamelen. Weet je alles al over een onderwerp dan zul je niet bloggen voor je zelf, maar voor anderen. Waarom zou je dit doen (uitzonderingen zijn commerciele blogs)?

Start met je eigen zoektocht. Als je nieuwe informatie hebt verzameld, ga je hierover schrijven. Je wordt dan ook gedwongen om de informatie gestructureerd op te schrijven. Dit is goed aangezien je zult merken dat je hierdoor de materie beter zult beheersen en beter zult onthouden. Je blog als eigen notitieblok!

2. Helicopterview onderwerp

Na een tijd heb je over allerlei onderwerpen geschreven en ben je zelfs buiten je comfort zone gegaan. Hierbij heb je onderwerpen behandeld die je normaal niet zou hebben bedacht. Hierdoor krijg je meer inzichten in de informatie die je hebt gelezen en zul je je meningen gaan herzien. Ook zul je het gevoel krijgen dat je energie gaat krijgen. Je kunt namelijk het volgende level gaan halen. Alle materie op een bepaald level heb je namelijk in de greep.

Dit is een essentiele fase! Misschien wel de leukste aangezien je hier veel nieuwe informatie onderhanden krijgt en een plek kan geven.

3. Geef een mening

Nu is het tijd om een mening te vormen en ook te laten zien op je blog. Doe dit niet eerder dan tijdens deze fase. Je kunt nu namelijk gefundeerd een mening geven over alle materia die je ondertussen beheerst. Doe je dit te vroeg, dan zullen lezers je niet serieus nemen. Leer ook om op een goede manier een mening te geven.

Je zult merken dat je af en toe weerstand krijgt van mensen als je een blog schrijft. Het sparren met anderen zal je weer nieuwe inzichten geven en je mening veranderen.

4. Mensen zien je als guru

Langzaam wordt het ook bij anderen duidelijk dat je meer weet dan de gemiddelde blogger over dit onderwerp. Mensen gaan je steeds meer en meer volgen via de Social Media. Je krijgt vragen van mensen om je mening te geven. Zelfs gastbloggen wordt nu mogelijk. Dit is het stadium dat je in 1 keer goed moet doen om een vliegende start te maken. 

Je mening wordt vaak zonder probleem geaccepteerd en gevolgd. Dit is het moment om te cashen.

Lastig

Zoals je ziet heb je een lange weg te gaan, voordat je bij niveau 4 bent. Door deze fasering aan te houden zul je merken dat elke fase je energie oplevert en er voor zorgt dat je verder blijft gaan. Tenslotte doe je dit allemaal voor jezelf!


gerelateerde blogs met thumbnail