De toekomst van de mobiel

Er zijn natuurlijk al heel veel blogs geschreven over de toekomst van de mobiel. Een paar jaar geleden was de intrede van de smartphone (pas 4! jaar geleden) een enorme verbetering. Veel meer mogelijkheden dan ooit was voorzien. Ik heb zelf nu echter het gevoel dat we al een paar jaar een beetje vast zitten met de ontwikkelingen op dit gebied, maar als je het objectief bekijkt gaat de evolutie van de mobiele telefoon nog steeds rap door. Alleen mijn perceptie is anders geworden: je bent gewend aan de nieuwe evolutiesnelheid.

Zakelijk!

Wat wel duidelijk aan het worden is, is dat de mobiel ook de komende jaren haar intrede gaat doen in de zakelijke wereld. Steeds meer apps die je gaat gebruiken voor je werk. Dit zal nog wel een kleine revolutie veroorzaken. Ik ben zelf vorige week overgestapt op Lync op mijn mobiel (de vorige messenger van Microsoft), waardoor ik nu 24/7 bereikbaar voor mijn werk. Vind ik dit erg: nee! Het is de nieuwe economie, waardoor je je werk op een flex manier gaat inrichten.

Wat staat er nog meer te verwachten?

Het belangrijkste vind ik toch wel dat we steeds meer omgevingsfactoren gaan gebruiken die samenkomen op je mobiel. Al zou dit in 2014 wel eens je iWatch kunnen worden! Welke omgevingsfactoren zijn er dan precies? Een mooie opsomming:

Het gaat eigenlijk simpel gezegd om de volgende lijst:
 • Activiteiten
  Hoe ziet mijn agenda er uit, wat ga ik doen, wat doe ik?
 • OmgevingWeer, omgevingsgeluiden, mensen in de buurt, etc.
 • Social
  Vrienden, vreemden, etc.
 • Locatie/tijd
  De Kairos factor
 • Virtueel aanwezigheid
  Wat doe ik op de Sociale Netwerken?
 • Mezelf (mijn idee├źn)Misschien wel het belangrijkste! Wat vind ik interessant? Waar wil ik meer van weten? Waar geloof ik in?
 • Fysiek
  Een hele nieuwe wereld: metingen van je bloedwaardes, temperatuur, hartslag, etc,
De mobiel gaat de wijzigingen in bovenstaande zaken in de gaten houden en daarop reageren.

Google Glass
Ook Google Glas zou wel eens een nieuwe boost kunnen geven aan ons leven. Samen met de mobiel zou je hiermee data kunnen laten zien zonder dat je steeds op je mobiel moet kijken. Via kleine updates word je op de hoogte gehouden van deze veranderingen. Klinkt misschien een kleine wijziging, maar dit kan enorme gevolgen hebben op het gedrag van mensen. Mensen worden steeds meer bewust van deze veranderingen om zich heen. Google Glass is wat mij betreft dan ook de volgende revolutie!

Philips HealthCare voor chirurgen
Philips HealthCare heeft bijvoorbeeld een app gemaakt voor Google Glass, waardoor continu de status van de patient wordt getoond. Een kleine aanpassing, maar met enorme consequenties. Je bewustzijn van de veranderingen om je heen worden enorm vergroot!

Apps voor Google Glass
Ik kan je nu al voorspellen dat het volgend jaar draait om de apps voor Google Glass. Een nieuwe app store! En weer een nieuwe wedren voor wie als eerste een bepaalde app heeft. Ook hier zal het weer gaan om weer-apps, file-apps, maar ook Google Now (zoals het vroeger heette) like apps zulllen hier een major impact gaan geven aan het gebruik van Google Glass.

Wat heeft Google Glass dan nog met de mobiel te maken? Ik ben er van overtuigd dat de centrale hub de mobiele telefoon blijft. Je mobiel zal ook gebruikt worden door Google Glass.

De iWatch
Ook de horloge wordt opnieuw uitgevonden en ge-connect met de telefoon. Dit zal wederom het bewustzijn van de gebruiker enorm verhogen. En daarmee het gedrag gaan veranderen. Real-time!

Via je hersenen

Ook komt de tijd er aan dat we rechtstreeks met ons brein zaken gaan aansturen. Dit is er sneller dan je denkt. Het is al jaren mogelijk om simpele opdrachten te geven via een apparaat dat op je hoofd zit. Ook dit soort apparaten zullen gekoppeld gaan worden aan je mobiel.


De wereld gaat nog steeds meer geconnect worden. Wij worden zelf ook onderdeel van The Internet of Things, misschien nog erger dan je je kunt voorstellen. Niet verkeerd hoor, maar misschien met meer sociale consequenties. Onderdeel worden van een machineketen lijkt toch echt wel op iets engs, iets wat we niet zouden willen. Als je het echter objectief bekijkt is dit al verder gevorderd dan we denken.

Kijk ook absoluut eens naar deze presentatie (waar ik ook deze filmpjes van heb):


gerelateerde blogs met thumbnail

Ik kan me de eerste mobiele telefoons nog goed herinneren. Wat een apparaten waren dat, tegenwoordig kun je al vrijwel alles met een mobiel toestel, zelfs mobiel casino spellen spelen.