4G gratis? Echt niet!

Toen ik twee jaar geleden aan de westkust van de US vakantie had, werd duidelijk dat de US voorop liep met 4G. Overal reclames. Nadeel: je moest extra gaan betalen om deze snelheid te mogen gebruiken. Niet handig om een nieuwe techniek te laten boosten. Mijn verwachting was dan ook dat dit in Nederland zou gebeuren.

Vorig jaar leek dat ook de strategie te zijn van onze aanbieders, zoals Vodafone en KPN. Met als gevolg weinig roering. 4G bleef hangen. Het dekkingsgebied werd niet sneller groter en mensen wilden het niet. Waarom extra betalen, als je nog maar op zo'n weinig plekken dit kunt gebruiken.

Andere strategie

Sinds een maand of 2 hebben de telco-aanbieders een andere strategie gekozen. Gratis 4G bij bepaalde abonnementen. Huh! Meer voor hetzelfde! Dat is typisch on-Nederlands.

Dit betekent dat de komende half jaar iedereen zijn/haar smartphone gaat aanschaffen met de mogelijkheid van 4G. Je ziet bij vrienden hoe snel dit werkt en dit wil je natuurlijk ook. Met de adaptiegraad van tegenwoordig zitten we over een jaar met 50% of meer 4G-gebruikers. Maar waar zit dat addertje dan?

Addertje onder de gras

Als je 4G hebt zul je automatisch ook meer data-verkeer gaan hebbe. Youtube filmpje hier, muziek streamen daar. Het gedrag van de mobiele gebruiker gaat wederom veranderen. We gaan het gebruik van informatie nu steeds meer op de mobiel terug zien. Met als gevolg dat je geen 500MB per maand gebruikt, maar 3000MB (of veel meer). Wat zou dat de telco-aanbieder gaan opleveren?? Tegenwoordig betaal je niet meer voor belminuten of SMS-jes, het gaat nu keihard om het aantal MB dat je afneemt. Ga je hierover heen, dan ga je betalen. En daar zit nu het addertje!


gerelateerde blogs met thumbnail