Random wachtwoorden genereren

Soms heb je het nodig om random wachtwoorden te genereren. In een project, waar verschillende gebruikers een wachtwoord toebedeeld krijgen. Vaak wordt dat een standaard wachtwoord gebruikt, zoals Welkom01. Nadeel hiervan is dat iedereen met een beetje slimmigheid elkaars account kan gebruiken.

Als je iets verder wilt gaan, kun je ook wachtwoorden laten genereren. Inderdaad van die niet te onthouden wachtwoorden met hoofdletters, kleine letters en vooral cijfers. Probleem is dan vaak dat de letters en cijfers i, l, 1, o, O, 0 erg op elkaar lijken. Dit wil je niet als een gebruiker zijn of haar wachtwoord van papier moet afhalen. Doe je dit wel, dan kun je meteen een extra medewerker bij de Call Center toevoegen om de mensen op te vangen, die niet in het systeem komen.

Op Random.org kun je wachtwoorden laten genereren, maximaal 100 stuks. Hier kun je zelf nog wat parameters aanpassen, zodat je bijvoorbeeld zelf kunt bepalen hoe lang een wachtwoord moet zijn (maximaal 24 karakters). Ook hier wordt rekening gehouden met de problematiek van bovengenoemde letters en cijfers.


gerelateerde blogs met thumbnail