De Facebook schandpaal

De privacy van iemand ligt tegenwoordig letterlijk op de straat. Waar vijf jaar geleden nog heftige discussies werden gevoerd over Hyves en het gebruik van je publieke profiel, ligt anno 2013 het compleet anders. Iedereen (nou ja, bijna) gooit van alles het publieke kanaal op: het web. Tegenwoordig laten meisjes van 13 weten dat ze ontmaagd zijn, weet je precies waar de buurman uithangt via Facebook en kun je vechtpartijen volgen in Eindhoven.

Facebook schandpaal

Dat laatste is natuurlijk de extreme variant, waarbij tegenwoordig je binnen 1 dag wordt afgestraft via de Facebook schandpaal. Het is natuurlijk al lullig dat je vechtpartij door alle Nederlanders bekeken kan worden, de politie deze video's op het web zet om je op te sporen en helemaal lullig wordt het als je naam wordt gekoppeld aan deze vechtpartij. Iedereen weet gewoon wie je bent en dat je bij voorbaat schuldig bent.

We accepteren dit tegenwoordig ook. Vroeger mocht dit niet eens en werd er schande over gesproken als je naam werd genoemd. Nu wordt alles in het werk gesteld om iemand zo snel mogelijk op te sporen; de Nederlanders doen de rest door je aan de publieke Facebook schandpaal te hangen. Terug naar de middeleeuwen?

Eindhoven

Bij het incident in Eindhoven kun je misschien beter spreken van de Facebook Schandkooi, waar een gehele groep te kijk wordt gezet. Af en toe heb ik hier moeite mee, vaak vind ik het een prima middel om in te zetten. Het ligt op de grens van de hedendaagse normen en waarden, waarbij opgemerkt moet worden dat deze nog steeds verder verschuiven. Ben benieuwd wat we over 5 jaar acceptabel vinden...


gerelateerde blogs met thumbnail
gravatar

Je merkt nu ook de negatieve kanten van deze schandpaal. De relschoppers worden nu bedreigd: Relschoppers bedreigd

Dat is geweld met geweld bantwoorden. Het probleem is dat de samenleving het zinloze geweld zat is en blijkbaar geen vertrouwen in het rechtssysteem heeft gezien ook de verklaring van de advocaat. ....