Facebook scam met likes

Natuurlijk is de titel van de blog al genoeg reden om deze blog te lezen. Inderdaad: Facebook houdt ons zo af en toe voor het lapje. En niet zuinig ook. Als je een beetje bekend bent met Facebook, dan weet je dat je posts kunt liken. Maar ook producten. En hier gaat het af en toe behoorlijk scheef.

Timeline

Als je in je timeline gaat kijken, zie je vaak dat bekenden van je een bepaald product hebben geliked. Niet zo spannend. Vaak klopt het dan ook wel. Toch zijn er hier steeds vaker Ghost likes te signaleren. Je denkt dat een vriend een bepaald product liked, maar dit heeft hij/zij nooit in werkelijkheid gedaan. Facebook manipuleert hiermee, zodat je geïnteresseerd gaat zijn in bepaalde producten. Tenslotte is het zo: als je vrienden het leuk vinden, dan zal het wel okay zijn. Of dan is het product gewoon goed.

Facebook gebruikt je vrienden om bepaalde producten op te dringen. Niet netjes. Verre van. Het gaat zelfs zo ver dat bepaalde personen op Facebook, die zijn overleden in je timeline kunnen komen te staan, waar staat dat ze een bepaald product liken.

Op mijn werk hebben we de proef op de som genomen. Een collega van mij heeft dit fenomeen namelijk ook geconstateerd. Eén van die vrienden gaf op Facebook aan dat hij een bepaalde band liked, maar dit is totaal niet zijn normale muziekkeus. Opletten met Facebook dus.

Lees ook: Why Are Dead People Liking Stuff On Facebook?


gerelateerde blogs met thumbnail