Localisatie apps

Het is eigenlijk wachten tot er een goede app uitkomt die gaat piepen als er een vriend (via Facebook of ander Sociaal Netwerk) in de buurt komt. Waar we 10 jaar geleden erg huiverig waren voor dit soort zaken, lijkt de publieke opinie 180 graden gedraaid te zijn.

Sporen

Waar voorheen aparte apps voor waren ontwikkeld, zoals FourSquare, zie je dat deze functionaliteit in allerlei apps terugkomen. Via Facebook laten mensen hun sporen achter, maar ook op Twitter is dit al mogelijk. Door deze informatie te combineren, kun je zien wie van je vrienden in de buurt is. Klinkt leuk als je uitgaat in een stad en ziet dat je beste vrienden in de kroeg naast je zitten. Maar werkt dit in de praktijk op dit moment.

Als ik naar mijn sociaal netwerk kijk, werkt dit in ieder geval nog niet. Er zijn te weinig mensen die dit soort sporen achter laten. Blijkbaar is hier nog veel te halen. Toch ben ik overtuigd dat dit soort informatie je straks komt aanwaaien en dagelijkse kost wordt. Misschien gaat het nog een stap verder: een app gaat je vertellen welke vrienden of collega's naar de plek komen waar je zo meteen naar toe komt!

Circle

Zo heb je de App Circle (voor Android en iPhone) die dit soort informatie verzamelt. Je kunt zelfs in een Layar-achtige interface zien waar en hoe ver je vrienden van je vandaan zijn. Grappig om te vermelden dat dit precies 180 graden gedraaid is. Mijn neef woont opeens in Eindhoven in plaats van Maarssen (ik woon daar precies tussenin). Daarnaast toont de app veel personen die ik niet persoonlijk ken. Hij probeert namelijk ook de vrienden van vrienden op te halen. Boeiend. Niet dus.

Volgens mij is dat meteen de makke aan deze apps. Er is nog te weinig data (lees mensen) om je heen om de app boeiend te maken; derhalve maken ze de cirkel groter. Niet doen dus.

Circle is een leuke aanzet, maar boeit me toch te weinig. Ik laat de app er nog een maandje of 2 er op staan om te bezien of het wat wordt. Zo niet, dan is het helaas pindakaas.


gerelateerde blogs met thumbnail

Inderdaad even wachten tot meer informatie over geografische besteming bekend wordt en ook door gebruikers wordt afgestaan. Het is misschien nog niet het goede moment maar de trend is duidelijk gericht van veel privacy naar steeds minder privacy.

Nog leuker als er 'live' behoeften aan gekoppeld worden zodat je direct kan vinden wie er met je uit wil, wie met je naar de bioscoop wil of welke buur zin heeft om samen een lekker gerecht op tafel te zetten.

Er is nog zo veel mogelijk! Location based services zullen in de toekomst een groot deel uitmaken van ons leven. Hoe relevanter hoe beter!

Ja inderdaad nog even wachten, denk dat het begin 2013 nog zal verschijnen.