Wanneer gebruik je een VPS?

Wat is een VPS eigenlijk? VPS is een afkorting voor Virtual Private Server. Een virtual private server is een systeem om op 1 fysieke server meerdere 'virtuele' machines te implementeren. Vaak wordt VDS hosting door gespecialiseerde bedrijven uitgevoerd. Je gebruikt de server dus voor meerdere doeleinden. Als je zelf een dedicated server hebt of hebt gehuurd, kun je de kosten van meerdere sites of houting beperken. Als je bijvoorbeeld Linux wilt hosten voor verschillende static of dynamic sites.

Erg handig

Via het control panel kun je alles regelen. Erg handig aangezien het beheer dus op 1 plek gebeurt. ICT klapt in haar handen (cheap VDS). Probleem is wel dat de Single Point of Failure bestaat; gaat er iets mis op de server, dan heeft meteen iedereen er last van. Ook zul je moeten bedenken dat alle sites op 1 IP adres draaien; dit kan (een heel klein beetje) nadelig zijn voor SEO.

Toch wordt er nog wantrouwig naar VPS gekeken. Het zou tenslotte beter zijn om elke site op een dedicated server te plaatsen. Dit was vroeger ook zo. Het risico dat je liep als er iets mis ging op de server lag niet in jouw handen. Dit betekent dat andere klanten die op dezelfde server werkten een risico waren voor jouw bedrijf. Tegenwoordig is dat met de uitstekende software en de zwaarte van de server geen probleem meer. Veel kleine vissen kunnen gemakkelijk op een server draaien. Hen je een grote vis, dan is het misschien nog raadzaam om een dedicated server (bijv. linux dedicated server hosting) aan te schaffen of te huren!


gerelateerde blogs met thumbnail