CMS selectie traject

Het uiteindelijk CMS dat je uiteindelijk gaat selecteren om mee te werken is veel minder interessant geworden dan vroeger. Toch zien we nog steeds bedrijven die de fout maken een CMS selectie te doen aan de hand van technologie.

Veel producten

Natuurlijk zul je onder de indruk zijn van de honderden producten die gekozen kunnen worden. Ze komen in allerlei vormen, variërend van complexe enterprise platformen tot de simpelere open source producten. Om door deze brei heen te kunnen komen worden demo's gepland en de mogelijkheden vergeleken om de perfecte CMS uit te zoeken.

Mythe

Hierin ligt dus de mythe: een CMS selecteren heeft eigenlijk weinig te maken met het uiteindelijke succes van de contentbeheeromgeving en web publishing!

Laten we een stap verder kijken...

Als je de plannen laat draaien om je CMS-selectie. dan betekent dat je project eigenlijk al de verkeerde richting op aan het gaan is. Dit komt omdat je alles door een product perspectief bekijkt. Natuurlijk praat je met de stakeholders, verzamel je de requirements, maak je use case en prioriseer je wensen lijst. Het lijkt alsof je aan het plannen bent, maar dit is niet de planning die je wilt. Ik wil trouwens niet zeggen dat de technologie onbelangrijk is in dit traject; dit blijft belangrijk.

Als je als bedrijf veel hebt geïnvesteerd in open source technologie, dan wil je ook niet beginnen om een commercieel .NET of Java-platform op te zetten. Dit betekent namelijk extra beheer, extra kennis, etc. Als je groot bedrijf bent die nadenkt over een multilingual uitrol, dan zijn er al veel CMS-en die niet voldoen aan de requirements.

Dit zijn zaken die er voor kunnen zorgen dat al veel CMS-en niet passen bij jouw organisatie. Het is daarom belangrijker om in plaats van een CMS Selectie traject in te steken een CMS Readiness traject op te zetten. Hierdoor wordt het al gauw duidelijk wat voor type CMS bij jouw organisatie past.

Belangrijke vragen hierbij zijn:
 • Visie
  Waar wil jouw organisatie over 3-5 jaar staan en wat is visie op welke digitale manier de business wordt gedreven?
 • Klanten
  Hoe gaan je klanten met jouw bedrijf interacteren? Welke rol heeft het web hierbij (en andere kanalen)?
 • Content
  Hoe ga je de content strategie aanpakken en hoe draagt dit bij tot de overall experience die je probeert uit te dragen?
 • Team en cultuur
  Hoe kun je bovenstaande zaken ondersteunen en zijn de rollen duidelijk en aanwezig in je organisatie?
 • Meten
  Hoe kun je het succes meten? Welke doelstellingen wil je behalen? Welke meetinstrumenten heb je nodig?
Als je nadenkt over bovenstaande vragen, dan wordt de keuze voor een CMS al snel gemakkelijk. Zeker omdat elk CMS tegenwoordig de basiszaken voor het beheren van een website goed op orde heeft.


gerelateerde blogs met thumbnail