Deelbare HTML

Websites moeten soms weer terug naar de tekentafel, omdat het delen van content via de bekende Social Media plug-ins niet altijd goed werkt. Bijna elke website of blog heeft wel zo'n ding: een klein blokje, waarmee de bezoeker snel content kan delen. Hartstikke gemakkelijk toe te voegen via een Javascript en klaar is Kees. Niet altijd dus.

Structuur HTML

Deze knoppen hebben namelijk informatie nodig, die gebruikt wordt om te kunnen delen. Wat dacht je van de URL? Maar steeds belangrijker de Titel en de Omschrijving. De URL is niet het probleem, maar de andere 2 kunnen voor obstakels zorgen.

Titel

Waar voorheen deze widgets de titel gebruikten dit tussen de TITLE-tag staat, zie je nu soms het gebruik van de H1 als titel. Da's verrekte onhandig als er geen H1 is gedefinieerd op je webpagina. De widget zal dan op zoek gaan naar de H2 om een titel te kunnen vaststellen. Dit zal waarschijnlijk niet de titel zijn die je gehoopt had dat gedeeld zou worden, met als gevolg dat het delen van je pagina weinig effect sorteert.

Belangrijk hierbij is om een goede H1 (ook maar 1 keer) op elke webpagina te hebben!

Omschrijving

De omschrijving werd de laatste paar jaar al ondergewaardeerd door de contenteditors (niet meer zo belangrijk voor SEO), maar is weer belangrijker aan het worden. Het is ondertussen wel bekend dat de description belangrijk is op de zoekresultaat-pagina, maar deze informatie wordt ook steeds vaker gebruikt in het delen. Facebook en LinkedIn gebruiken de description van je pagina al.

Al met al zou een check van je deelbaarheid van je webpagina's een must zijn. In theorie kan dit betekenen dat je website-sjablonen en stylesheet (CSS) aangepast moeten worden.


gerelateerde blogs met thumbnail