Snelle websites bouwen

Tien jaar geleden was het een erg belangrijk onderdeel van de oplevering van je website: snelheid. Met andere woorden: hoe snel kon de homepage via een 54K-modem binnengehaald worden? Toentertijd zat ik bij de ANWB en was de uitkomst nogal belabberd; het duurde ongeveer 2 minuten voordat de homepage binnen was.
Dit kwam omdat de gehele navigatie in Javascript was opgebouwd en éénmalig binnengehaald moest worden. Door de caching van de browser kon daarna wel snel door de site gelopen worden (3-6 seconden per pagina). Eigenlijk niet acceptabel. Een gemiddelde pagina was toen, buiten de Javascript-bestanden om, ongeveer 30-50K.

Kabel

Met de komst van breedband werd de parameter snelheid steeds minder relevant. Pagina's begonnen weer te groeien in omvang, plaatjes werden groter, etc. Gemiddeld wordt elke pagina tussen de 1-2 seconden geladen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als de laadtijd langer is dan 3 seconden, bezoekers gaan afhaken. En snel ook.

Opnieuw

Met de opkomst van mobiel internet wordt deze wedstrijd opnieuw ingezet en zal de laadsnelheid opnieuw een belangrijke factor worden. In 2015 zal het Internet-gebruik via het mobiele kanaal groter zijn dan thuis of op kantoor. Denk hieraan als je nu een nieuwe website aan het bouwen bent!


gerelateerde blogs met thumbnail

met google speed kun je de snelheid van je website meten

Aan dit verhaal zijn zoveel facetten verbonden, en ze zijn in de presentatie ook (voor een stuk?) te zien. Ik sta soms versteld een tweetal jaar geleden was een pagina op techcrunch een whopping 1,6 Megabyte download ! 'Aandacht voor detail' is hier wat mij betreft het mantra op ieder niveau moet herhaald worden: op het niveau van serverside developer, de frontend (html) developer, aandacht voor aantal connecties, slim gebruik maken van subdomeinen, reductie van de 'first byte time' vanuit de server (images.domain.com), enz... tools for this: yslow, google speed en de 'net' view in firebug. Grappig dat de man in de presentatie aan drupal werkt, want in mijn ogen doen veel 'standaard' drupal sites het juist bijzonder slecht in termen van snelheid en optimalisatie. Drupal - met zijn vele modules lijkt - in mijn ogen vaak op belgische koterij: een huis, een achterbouw, een veranda, nog een kot enz... Content management frameworks lijken mij 'the way to go': check out MODx bv.