Locatie server bepalend voor SEO?

Een leuke vraag voor de Internet Marketeers!

Ik weet dat de locatie van de server 1 van de parameters is van Google die deel uitmaken van je SERP. De vraag is meer: hoe belangrijk is deze factor? Is het mogelijk om een server in de US te hebben staan, waar je de website host, maar tegelijkertijd toch goed scoort in bijvoorbeeld de UK?

Impact

In mijn overtuiging is/mag de locatie van de server niet zo'n grote impact hebben, dat je niet meer op de eerste pagina van Google terecht kan komen. Wel zal het voor Google duidelijk moeten zijn, voor welke locatie de website is. Via Google Webmasters kun je dit instellen.

Stel voor dat je websites in meerdere landen hebt (denk aan Philips, Unilever, etc.), dan lijkt het me vanuit beheerspunt logisch dat je alles centraal host. De extra kosten voor infrastructuur, beheer, security, etc. wegen dan niet op tegen het minieme voordeel dat je kunt hebben als je de site ook in het land zelf host. Tenminste: dat is mijn overtuiging.

Wat denken de SEO-gurus hiervan?


gerelateerde blogs met thumbnail

Voor de locatie spelen grotere rollen:
- extensie, dus een .nl-domein voor een Nederlandstalige site
- de taal van de website
- linken uit taalgebied

Waar de server staat is dan van minimaal belang. Als aan bovenstaande zaken echter niet wordt voldaan, kan de serverlocatie wel een rol spelen.

gravatar

@Rene Bedankt voor je reactie.
Ik heb dezelfde mening. Je zal je eerst moeten focussen op de grote zaken; daar valt de winst te behalen.

Nu is de co.uk extensie er en de website is in het Engels. De plaats van de server is 1 van de laatste dingen die invloed kunnen hebben en moet je alleen overwegen als alle andere -belangrijkere- dingen zijn afgetikt.

Wie volgt?

gravatar

Karel Geenen zegt via Twitter:

Nee. Is zeer zeker niet bepalend.

De server locatie is van invloed op de laadsnelheid van je site. Een server in de US zal vanuit NL toch een beetje trager zijn.

Laadsnelheid heeft vooral gevolgen voor je usability en indirect ook voor SEO - omdat snelheid een van de (vele) factoren in de magische Google formule schijnt te zijn.

gravatar

Dat is ook de reden dat veel hosting-partijen in de buurt van Amsterdam zitten. Hier zit een grote hub die naar oa. de USA gaat.

dank u tips over SEO,
groeten uit Indonesië

Hartstikke bedankt voor de info!
Komt momenteel erg goed van pas.