Leesbaarheid toetsen

Is het mogelijk om geautomatiseerd de leesbaarheid van een website te bepalen. Ja en Nee. Er zijn inderdaad methodes bekend om de leesbaarheid te bepalen door het aantal woorden en aantal lettergrepen per zin te bepalen. Via verschillende formules kom je dan terecht op een index-waarde. Deze index-waarde kun je dan opzoeken in een tabel, waarna je de zwaarte van een webtekst kunt bepalen.

Klopt dit dan ook?

Natuurlijk zijn dit geen harde waardes; het is een indicatie. Wel kun je het goed gebruiken om websites te vergelijken. Zo heb ik een toets gedaan op de homepage van de Telegraaf en hier wordt meteen duidelijk dat bij de Telegraaf rekening gehouden wordt met de bezoekers van de website. Er worden minder woorden per zin gebruikt en ook minder lettergrepen per woord. Hierdoor is de Telegraaf te lezen door mensen met iets minder dan 10 jaar onderwijs (zeg de 15-16 jarigen).

Als je deze toets op overheidswebsites doet, zul je merken dat dit toch wel anders ligt. Op Amsterdam.nl (http://www.amsterdam.nl/burgerzaken/) heb je bijna 17 jaar onderwijs moeten genieten om deze teksten te kunnen lezen; dat is bijna academisch niveau.

De bekendste 3 parameters zijn:

  • Gunning Fog Index
    Hoeveel jaar onderwijs heb je nodig gehad om de teksten te kunnen lezen?
  • Flesch Reading Ease
    Hoe gemakkelijk is de tekst leesbaar op een schaal van 1 tot 100. Je moet proberen de 60 te halen.
  • Flesch-Kincaid Grade
    Idem aan Gunning Fog Index, maar via een ander algoritme
Wil je zelf eens uitproberen hoe jouw webpagina wordt beoordeeld: http://juicystudio.com/services/readability.php

NB: Let op: dit is natuurlijk een indicatie!


gerelateerde blogs met thumbnail

Interessante schalen. Ik merk zelf altijd dat het nog niet makkelijk is om leesbaar te schrijven over een onderwerp waar je zelf vrij veel over weet.

Het helpt mij altijd om een absolute leek de teksten door te laten lezen. Ik kom er meestal achter dat ik nog steeds veel vaktaal moet schrappen ;)