Native vs. Web Apps

De meningen zijn erg verdeeld. Gaan de Native Apps (mobiele apps) verdwijnen ten koste van HTML5 Web Apps? De Native App business is op dit moment huge, dus de meningen zijn vaak politiek doorspekt. Het grote voordeel van Web Apps is dat je maar een keer de bouwkosten hebt; je hoeft namelijk niet voor elke verschillende telefoon (Android, iPhone, Windows Phone) een aparte App te bouwen. Het grote voordeel van een Native App is de snelheid en de mogelijkheid om offline zaken te regelen.

HTML5

Iedereen is het er wel over eens dat de stap naar HTML5 een verademing gaat worden. De HTML is beter gestructureerd en content en presentatie wordt nog beter gescheiden. Ook de extra mogelijkheden en de daarbij horende snelheid van handelen worden groter. Kan HTML5 de Native App laten verdwijnen?

Enkele meningen hierover:
  • Jay Sullivan, vice president van Mozilla products, is duidelijk in zijn mening. De mobiele apps gaan snel verdwijnen en zal hetzelfde te staan verwachten als de CD-ROM: het sterft uit.
    Apps gaan dezelfde kant op als de CD-ROM: de prullenbak
  • Gelen Gruman is het hier helemaal niet mee eens. Het gebruikersgemak van de iPad kan niet worden geevenaard door een Web App. Vooral in de aansturing op basis van bewegingen zal HTML5 gaan afhaken.
    HTML5 niet opgewassen tegen native apps
  • CEO Paulo Rosado van OutSystems weet het zeker: native apps zullen snel verdwijnen. En wel binnen 2 jaar. De kosten van het ontwikkelen van aparte Native Apps staan niet meer in verhouding tot wat het oplevert. Het is dus een kostenkwestie geworden.
    Native App verdwijnt in twee jaar
Lastig om een keuze te maken.

Ik raad op dit moment eerst aan om te onderzoeken of het mogelijk is om een Web App te maken en daaromheen een schil te maken voor elke telefoon OS. Op deze manier hoef je maar 1 app te onderhouden. De schil zorgt er alleen voor dat een bepaalde URL wordt opgeroepen. Hierdoor kun je het beste van twee werelden verenigen.


gerelateerde blogs met thumbnail