Maslow 2.0

Het wordt misschien tijd om de piramide van Maslow te herzien. De in 1943 bedachte piramide heeft weer een update nodig. Dit komt vooral door de opkomst van het Internet en de mobiele telefoon. Hierdoor zijn de behoeften van de mens veranderd.

Oude piramide

Je kent onderstaande piramide vast wel:
Zelfontplooing was normaliter een onmogelijke vesting; tegenwoordig vindt de jeugd dit erg belangrijk. Dit wordt fantastisch uitgelegd in het boek Generatie Einstein. Duidelijk wordt dat dit piramide vervangen kan worden door een nieuwe piramide met maar 3 trappen:
De behoeften van de mens is veranderd. De piramide maakt dit toch wel duidelijk.

Zo heb ik twee weken geleden in Parijs zwervers gezien, die met een mobiele telefoon en internet het hoogste niveau van de oude Pavlow-piramide bereikt hadden. Eten en drank (!) genoeg, onderdak bij een brug over de Seine en ze waren klaar om het hoogste niveau van de piramide van Pavlow 2.0 te beklimmen: Internet via hun mobiel.

NB: deze blog is geschreven om een discussie op gang te brengen met een humoristische twist. Het is niet bedoeld om Maslow in diskrediet te brengen; de piramide van Maslow werkt nog steeds uitstekend!


gerelateerde blogs met thumbnail