Klout Privacy Fail?

Er is de laatste week wat rumour ontstaan omtrent de privacy-waarborging van Klout. Zo was het al normaal dat iedereen met een Twitter-account een Klout-score kreeg toegewezen, met of zonder toestemming en absoluut geen mogelijkheid om deze score te verwijderen (opt-out). Dit vind ik nog in een grijs gebied vallen; Twitter is namelijk een publiek profiel dat open staat voor iedereen.

Profielen verzamelen

Klout probeert met Facebook en sinds kort ook LinkedIn om zo veel mogelijk parameters te kunnen meten, waarop een gebruiker invloed heeft. So far, so good! Klout is hier namelijk op gebaseerd: meten hoeveel invloed een persoon heeft in de online wereld.

Nu blijkt het ook zo te zijn dat personen die op jouw Facebook-meldingen reageren ook worden toegevoegd aan het rijtje van personen die jij beïnvloedt. Ook al heeft die persoon geen Twitter-account. Een Facebook-account is voldoende. Deze informatie kan Klout, via de ondertussen beruchte privacy-regels van Facebook, deze informatie achterhalen. Klout zal deze relatie dan ook vastleggen en het nieuwe gevonden Facebook-account toevoegen. Zo kan een gebruiker, die normaliter niet gevonden kan worden, toch toegevoegd worden aan Klout.

Profiel via Klout

Dit gaat voor mij ook net een stap te ver. Ik ben zelf heel open met wat ik doe, maar wil niet dat anderen hier nadelige gevolgen van krijgen, zonder dat ze dit in de gaten hebben. Het is dus goed mogelijk dat je je eigen profiel hebt afgeschermd, maar dat ditzelfde profiel via Klout op te halen valt. Ehum!

Is dit een probleem voor Klout of komt dit door de gewijzigde privacy-instellingen van Facebook? Wat mij betreft allebei!

Lees ook: Privacy fail Klout has gone too far


gerelateerde blogs met thumbnail