Google Dart

JavaScript is de laatste 3 jaar erg belangrijk geworden op het Internet. Hierdoor kunnen vloeiende websites gemaakt worden die lijken op echte applicatie. Hierdoor heeft de ontwikkeling van JavaScript ook een enorme boost gekregen.

Browsers zijn zelfs aangeapst om zo geoptimaliseerd mogelijk JavaScript uit te kunnen voeren. Toch kleven er nog wat problemen aan het gebruik van JavaScript op websites. Natuurlijk is de kans op Spaghetti-code nog steeds groot, waardoor een website erg traag kan worden en de browser een groot gedeelte van je memory opsoupeert.

Veiligheid

Een ander opstakel is natuurlijk de veiligheid. Met JavaScript kun je bijvoorbeeld privacy-gevoelige informatie achterhalen of kun je gebruiken om een site te hacken. Een paar voorbeelden:

Privacy

Intranet hacken

Google Dart

De laatste tijd gonst het van gerichten dat Google een nieuwe programmeertaal aan het ontwikkelen is, die het JavaScript moet gaan vervangen. Of dit reƫel is, is een goede vraag. Is Google in staat om eenzijdig een nieuwe ontwikkeltaal te introduceren en JavaScript uit te laten faseren. Wat wel duidelijk is, is dat Google Dart zeker niet backwards compatible wordt met JavaScript.

Wat is het dan?
Logischerwijs moet Google Dart superieur zijn op alle fronten ten opzichte van JavaScript. JavaScript heeft enkele onvolkomenheden die niet zo snel opgelost kunnen worden. Dit is een voordeel voor Dart. Dart zou zich kunnen onderscheiden op het gebied van advanced drawing, encoding, encryptie, netwerk communicatie en natuurlijk security. Natuurlijk zal HTML5 ook een deel kunnen ondervangen.

Op 8 oktober zal volgens een bericht op ExtremeTech de nieuwe taal worden onthuld. Er is zelfs al een Wikipedia-pagina voor Google Dart.

Ik ben zelf nog sceptisch over deze nieuwe ontwikkeltaal. Dat JavaScript toe is aan een vervanger, lijkt me duidelijk. Dat het moeilijk zal om op korte termijn te realiseren is evident; alle effort die is gestoken in JavaScript-libraries, websites, Rich Internet Applications zullen bedrijven niet zo maar overboord gooien, totdat duidelijk wordt dat Google Dart de nieuwe standaard is. Zal dus nog wel een paar jaar duren...


gerelateerde blogs met thumbnail