De Internetpsycholoog

Is dat nou wel echt noodzakelijk? Een aparte psycholoog voor het kanaal Internet? Ik ben er van overtuigd dat psychologie een steeds belangrijkere rol gaat innemen op het Internet-vlak. Je hebt het namelijk wel over mensen die op je website komen, die je wilt beïnvloeden om nog meer te kopen, die je aan je wilt binden via Sociale Media, die bepaalde klantprocessen volgen, etc. Allerlei zaken waar een psycholoog van meerwaarde kan zijn.

Marketing?

Staat Marketing dan niet gelijk aan psychologie? Hoe goed zou een Internetpsycholoog het doen in vergelijking met een Internet Marketeer? Ik denk zelfs dat de resultaten beter zullen zijn. Zeker op de lange termijn verwacht ik dat de Internetpsycholoog het beter doet dan zijn concurrent "de Internet Marketeer". Wordt het niet tijd om alle marketeers te ontslaan en te vervangen door zijn evenknie "de Internetpsycholoog"?

Heel veel psychologie

De marketeer heeft het sowieso lastig. Opgegroeid met de oude media is het lastig om de volgende stap te maken. Marketing, en zeker de online variant, is de laatste 5 jaar op z'n kop gezet. En veel marketeers strubbelen hiermee. Vroeger was de marketing-formule simpel: probeer via zo veel mogelijk kanalen zo veel mogelijk verschillende mensen te bereiken met zo veel mogelijk boodschappen. Natuurlijk hebben we het dan wel over alleen zenden van informatie. Via billboards, radio- en TV-commercials, magazines, etc. werd de Nederlander bereikt. Tegenwoordig is zenden niet meer voldoende en zul je de dialoog aan moeten gaan. Een goede verstandhouding opbouwen met de klant en prospects. Het echte leven.

Een psycholoog weet als geen ander hoe je een relatie moet opbouwen (en als het moet afbreken). Termen als Myers-Briggs worden gebruikt in Personas. En wat dacht je van Generatie X, Y en Einstein, behavioral targeting (de naam zegt het al), Captology, Pavlov en Maslow, de 6 wetten van Cialdini, etc. etc. De Internet-jungle wordt steeds meer gevoed vanut de mens en haar psychologie. Internet wordt dan ook steeds humaner, zal beter aansluiten aan de wensen en eisen van de gebruiker, is adaptief en snapt wat de gebruiker zoekt.

Ik zou op zoek gaan naar een goede Internetpsycholoog...weg met de marketeer!


gerelateerde blogs met thumbnail