Social Network overload

Ik heb steeds meer en meer het gevoel dat ik niet meer weet op welk Social Network paard ik moet wedden. Met welk Social Network bereik ik de meeste vrienden en collega's op de gemakkelijkste en snelste manier? Gebruik ik ditzelfde Social Network over 2 à 3 jaar nog steeds of is het alweer vervangen door een meer beter en efficienter netwerk.

Hyves

Hyves vond ik niet veel; er gebeurde weinig en de landelijke statistieken gaven me ook gelijk. Hyves is voor de jeugd of vrouwen tot en met 30 jaar. Ik behoor niet meer tot de doelgroep. Toch neem ik af en toe een kijkje en trek ik weer dezelfde conclusie: er gebeurt te weinig. Misschien wordt het wel eens tijd om de stekker eruit te trekken!

Facebook

Toen kwam Facebook op de proppen. De nr.1 Social Network van de wereld. Ook hier kwam ik vrienden tegen. Maar ook collega's en zakelijke vrienden. Opmerkelijk veel collega's of zakelijke personen die vrienden wilden worden. Da's wel handig. Op deze manier krijg je een kijkje in de prive-keuken van een collega of zaken'vriend'.

Op Facebook gebeurt in ieder geval een stuk meer. En de statistieken geven me gelijk. Facebook past beter bij mij. En toch blijft ik een haat-liefde verhouding met Facebook houden. Ik kan nog steeds niet wennen aan de interface en de (on)mogelijkheden. Het is nog steeds niet gebruiksvriendelijk; in ieder geval niet in mijn ogen.

In Amerika is ondertussen alles al omgegooid naar Facebook. In reclames wordt al niet meer de URL van het bedrijf genoemd, maar de Facebook-pagina. Tja...

LinkedIn

Dan springt LinkedIn er toch wel uit. Duidelijke interface. Het doet wat het moet doen. Ook hier kijk ik af en toe wat mijn concullega's aan het doen zijn. Wie is er aan het jobhoppen en welk netwerk kan ik gebruiken voor een nieuwe opdracht. Zelf plaats ik er weinig op; alleen mijn tweets worden hier automatisch geplaatst. Bij LinkedIn heb ik wel het gevoel dat dit Sociaal Netwerk een blijvertje is. Hoogstwaarschijnlijk omdat het een gespecialiseerd Social Network is.

Google+

Opeens verschijnt een grote speler met een Social Network. Google lanceert Google+. Op het eerste gezicht een helder en logisch opgezet Social Network. Beter dan Hyves en Facebook. Wel wat lastiger voor de gemiddelde gebruiker.
Na een maand moet ik ook hier weer de conclusie trekken: er gebeurt nog veel te weinig.

Conclusie

Misschien komt het door mij of door mijn vrienden- en kennissenkring. Sociale Networks zijn nog niet op het niveau waar het zou moeten zijn. Het zou onze dagelijkse sociale ritueel moeten kunnen vervangen. Dit gaat echter niet werken als niet iedereen op 1 gemeenschappelijk Sociaal Netwerk (nu eens in het Nederlands) zit.

Je moet een mogelijkheid hebben om een elke zelf te bepalen groep online te bereiken.

Natuurlijk zijn Social Networks interessant en waardevol voor onze toekomstige beleving van het internet. Duidelijk voor mij is dat we nog niet het laatste Social Network gezien hebben en dat de huidige Social Networks nog in de kinderschoenen staan. Te veel Social Networks bevorderen dit niet. Het wordt tijd om één geintegreerd Social Network te krijgen, die onze offline-wereld weerspiegeld en onze online-wereld aanvult.

De Social Media waar ik nog de meeste waarde aan hecht is Twitter. Helaas is Twitter geen Social Network!


gerelateerde blogs met thumbnail