Netneutraliteit en hoge abonnementskosten

Een prijsstijging van een mobiel abonnement met Internet was onvermijdelijk nadat Nederland als 2e land in de wereld netneutraliteit introduceerde in de wetgeving. Als de regels worden veranderd, kun je ook veranderingen in de prijsstelling verwachten. Het is hetzelfde in een bedrijf: door je SLA (Service Level Agreement) aan te scherpen van kantooruren naar 24/7 zul je ook meer moeten betalen.

Een ander voorbeeld: het is hetzelfde als Post.nl 1 tarief gaat voeren voor alle verzonden poststukken. Natuurlijk wordt het verzenden van 1 brief een stuk duurder.

Op politiek niveau is het gooien van rotte eieren ook al begonnen.

2009

In september 2009 nam ik voor het eerst Internet op mijn mobiel. Voor 10 euro per maand kon ik 25 MB per maand gebruiken; ging ik daaroverheen dan werd de bandbreedte afgeknepen. Aangezien ik geen 'heavy user' ben die de hele dag YouTube of MP3 via mijn telefoon downloadt, had ik aan die 25 MB genoeg. In de laatste week van de maand kreeg ik meestal een SMS dat ik over mijn Fair Use Policy heen was. Geen probleem toch.

Tarieven

Als ik de tarieven zie van KPN en Vodafone zie ik plotseling een minimale afname van 500MB. Wow! Dat is toch minimaal 10 keer zo veel als ik maandelijks nodig heb. Ik betaal er dan wel voor. Nog erger: het aantal minuten dat ik kan bellen is te laag, dus ik moet een duurder abonnement kiezen. Wel een voordeel: SMS-en wordt gratis. Dat is toch lekker als je maar 10-20 SMS-jes per maand verstuurd.

Onder druk

Natuurlijk lag de winstgevendheid van deze aanbieders onder druk. Met de komst van de Smartphone en het gebruik van bijv. Ping of WhatsApp daalde het aantal SMS-jes dat verstuurd werd (de melkkoe). SMS staat ten dode opgeschreven (en terecht).

Natuurlijk gebruiken deze bedrijven de nieuwe wetgeving om hun tarieven aan te passen. Ik ben echter van mening dat dit niet lang kan duren, voordat een andere aanbieder de markt gaat opschudden.

Internet op je mobiel is essentieel voor de komende jaren. Volgend jaar verwachten ze dat 3/4 van de mobiels is uitgerust met Internet. Dat betekent dat er een paar miljoen abonnementen worden afgesloten. Dit aantal moet toch voldoende zijn om de kosten heel snel weer naar beneden te krijgen. Met de komst van 4G zal dit spelletje opnieuw gespeeld worden. Volgend jaar zomer hebben we waarschijnlijk weer dezelfde discussie over 4G: het is te duur aan het worden. Terwijl op lange termijn alles -relatief- gratis gaat worden....


gerelateerde blogs met thumbnail