Hype Cycle 2011

Elk jaar komt Gartner met de nieuwe Hype Cycle for Emerging Technologies op de proppen. In deze Hype Cycle worden de technologische ontwikkelingen gepresenteerd op zo'n manier dat je weet wanneer iets gehyped wordt, wanneer de technologie tegenvalt en wanneer een technologie meanstream is geworden. Veel heeft ook te maken met de verwachtingen van mensen over een bepaalde ontwikkeling.

Wat opvalt is dat Gartner dit jaar heel veel nieuwe technologieĆ«n worden genoemd op deze Hype Cycle. Hierdoor is de Hype Cycle druk geworden. Wat mij opvalt is bijvoorbeeld:

  • Augmented Reality duurt nog minstens 5 jaar voordat dit almeengoed is geworden
  • Quantum Computing staat voor het eerst in de lijst. Dit jaar is de eerste commerciĆ«le Quantum computer verkocht; toch duurt het nog 10 jaar voordat wij thuis deze computers zullen aanschaffen
  • Speech-to-speech translation komt ook maar niet van de grond. Ook dit duurt nog minstens 5 jaar
Zoals Marco Derksen ook schrijft in zijn blog over deze Hype Cycle is de connected world als algemene trend voelbaar. Alles wordt aan elkaar verbonden, het Internet-of-Things (of Web of Things) is de trend voor de komende jaren.

Wat mij zelf tegenvalt is NFC Payment. Dit staat pas over 5-10 jaar als gangbaar gepland. Ik verwacht met de verdere opkomst van de Smartphone dat dit toch al eerder zal gebeuren.


gerelateerde blogs met thumbnail

Kheb wat doorgeklikt dankzij je blog, interessante materie zeg! Mooi uitgewerkt hoe de social Media-trend verder allerlei zijweggetjes opent.