QR-codes alweer achterhaald

Heb je net voor de eerste keer een APP op je smartphone geplaatst die QR-codes (2D barcodes, afkorting van Quick Response code) kan lezen, schijnt deze techniek alweer over zijn hoogtepunt heen te zijn. Ooit in 1994 ontwikkeld door Toyota (of eigenlijk de dochteronderneming Denso) om snel auto-onderdelen te kunnen identificeren en nu populair aan het worden in het mobiele landschap. Met een QR-code kun je snel naar een website, download of andere digitale content toe.

Geen interesse in QR

Er zijn enkele ontwikkelingen gaande die de teloorgang van de QR-codes inluiden. Aan de ene kant haken de grote partijen af. Google ondersteunt het al niet meer op Google Places. Apple toont zelfs helemaal geen interesse!

Wat wel erg positief is geweest in de opgang van QR-codes is het besef dat we ook fysiek interactie kunnen hebben met digitale media. QR-codes is een katalysator geweest om ons gedrag te veranderen. We (de grote massa) begint te begrijpen wat er allemaal mogelijk is met een mobiele telefoon. Maar er is er een veel belangrijkere ontwikkeling gaande...

Het scannen van een QR-code is ook nog 'lastig te noemen'. Er zijn nogal wat acties voor nodig: installeren van App, foto maken (soms meerdere keren) en dan naar de website om interactie te kunnen hebben. Als je pech hebt, is je internet-ontvangst ook slecht (bijv. in de metro) en kun je niet gelijk interacteren.

NFC

Met de komst van Near Field Communication is het mogelijk om op een andere manier interactie te kunnen krijgen. Door je telefoon dichtbij een ander object te plaatsen kan communicatie op gang worden gezet.

Denk aan betalen via je telefoon. Dit is de meest in het oog springende mogelijkheid van NFC die onze wereld gaat veranderen. Ook kun je NFC gebruiken als (huis)sleutel; je telefoon wordt dan je sleutel.

Op dit moment worden de eerste smartphones op de markt gebracht die NFC in zich hebben; waarschijnlijk wordt 2012 dan het jaar waar we gaan betalen met de telefoon.

Gooi je portefeuille (inclusief pasjes) en sleutels dan maar weg...


gerelateerde blogs met thumbnail

Het is inderdaad zo dat je best wel moeite moet doen om alles te installeren en de scanner op te moeten starten.
Het is vervolgens wel makkelijk om zo informatie van artikelen of bussiness cards te downloaden en er vervolgens iets mee te kunnen doen.
NFC vind ik helemaal geen vervanger hiervoor. Is een andere techniek en ook de toepassingsmogelijkheden zijn anders.
Voor mij mogen die QR codes nog wel enkele jaren blijven

Ook ik zie de QR code nog niet verdwijnen. De 'massa' stapt pas net over naar een smartphone en leert de QR-codes nu net kennen. En een app downloaden, daar komt men wel overheen. Ik verwacht eigenlijk dat nieuwere smartphones een standaard scanner in de software zullen hebben.

Daarnaast heb je met een QR-code nog een gevoel van controle. Bij NFC verdwijnt dat concrete zien volgens mij. Het veiligheidsgevoel zal bij de 'massa' daarom nog wel even op zich laten wachten.
Daarbij ben ik het met 'anoniem' eens, het is een andere toepassing. En RFID is óók niets nieuws, dit speelt al jaren. Alleen heeft het beestje een iets andere invulling en naam gekregen.

Wat overigens niet betekent, dat ik niet nieuwsgierig ben naar waar we over een paar jaar staan! (of omgevallen zijn van alle straling volgens sommigen).

Qrcodes nog lang niet verdwenen.

gravatar

Zeker in de industrie zal de QR-code snel verdwijnen en worden vervangen door NFC. Op de mobiele telefoon zullen we nog wel 2-3 jaar kunnen genieten van QR-codes.

Toeval of niet frankwatching publiceerde ook een artikel met vrijwel indentieke inhoud, QR codes hebben een enorme beperking en worden ingehaald door beeldherkenning en nfc technologie

gravatar

@Anoniem Ik heb het artikel niet gelezen op FrankWatching. Heb je dat nog voor me?