Google Wallet

In de laatste paar duizend jaar hebben we drie maal een verandering mogen meemaken in de manier waarop betaal wordt. We begonnen met (gouden en zilveren) munten, daarna kwam het papieren geld (briefjes) en de laatste decennia is de opkomst geweest van plastic kaartjes (zoals creditcards en pinpassen). We staan op het punt om een vierde variant toe te voegen: betalen met je telefoon!

Google Wallet

Google Wallet maakt van jouw (Android)telefoon een portemonnaie, waarmee alle systemen samengevoegd worden. Sparen bij de Albert Heijn, BP, ESSO, etc. gaat vanzelf; je hebt geen aparte kaartjes meer nodig voor deze spaarprogramma's. Ook kun je tickets (voor een concert), boarding passes en bonnetjes worden opgeslagen.

Natuurlijk kun je een digitaal exemplaar van je huidige plastic kaartjes op je telefoon plaatsen, zodat je ook nog kunt kiezen met welke 'card' je digitaal gaat betalen. Dit kan een Mastercard, Rabobank-pas of een aparte spaarkaart voor een bepaalde winkelketen.

Via Near Field Commuication (NFC) kan dan betaald worden. Dit betekent dat het apparaat waaraan je betaalt, jouw mobiel herkent. Vaak is dit binnen 30-50 cm afstand.

SmartPhone

Doordat je mobiel ook gebruikt kan worden als persoonlijk item (lees de KAIROS-factor) kun je ook geattendeerd worden op persoonlijke aanbiedingen; deze kun je dan meteen betalen met je smartphone.

Google Wallet is er nog niet; eerst zullen er proeven gedaan worden in de USA, waarna deze nieuwe manier van betalen snel naar Nederland gaat komen. PayPal vindt deze move niet prettig en spannen een rechtzaak aan tegen Google. PayPal claimt dat Google het idee heeft gestolen van een voormalig werknemer (Osama Bedier) van PayPal. De strijd is begonnen!

Ikzelf kan niet wachten tot het zo ver is. Ik heb nu een portemonnaie voor mijn kleingeld en papiergeld, een aparte hardcove case voor mijn plastic kaartjes en een smartphone in mijn jas zitten. Het wordt tijd dat ik mijn portemonnaie en hardcove case de prullenbak in kan gooien...


gerelateerde blogs met thumbnail