Wat is Singulariteit?

Singulariteit was voor mij een onbekende term. Vorige week sprak Yuri van Geest meerdere malen over singulaiteit. Maar wat is het nu precies? Wat mij duidelijk werd is dat de uitleg hiervan niet gemakkelijk is. Simpel gezegd gaat het over het volgende:

1. We creëren Kunstmatige Intelligentie (AI)
2. AI wordt slimmer dan de mens
3. AI kan zich zelf slimmer maken (sneller dan een mens kan doen)
4. maakt zichzelf heel slim
5. AI neemt veel taken over

Internet

Maar wat heeft dit nu te maken met de ontwikkelingen op het Internet? Nogal veel. Het zal de snelheid van ontwikkelingen de komende 20-30 jaar enorm doen versnellen. Het menselijk brein is dan niet meer de beperkende factor. Ook zal de Internet of Things deze trend doen versnellen. Door allerlei zaken aan elkaar te knopen, kan AI steeds sneller dingen begrijpen, toepassen en verbeteren. De manier waarop we communiceren via Internet zal hierdoor ook erg gaan veranderen.

Een andere uitleg voor Singulariteit: de ontwikkeling van technologie die slimmer is dan de intelligentie van de mens!

SF

Biotechnologie en neurotechnologie zijn de toverwoorden. Veel van de zaken die we ooit in SF-films hebben gezien, bestaan al lang of komen de komende tijd op ons af. Je zal waarschijnlijk al gehoord hebben van 3d-printen, maar het 3d-printen van organen is ook hevig in ontwikkeling. Ga eens na wat voor effect dit kan hebben.

Ook zal het in 5-10 jaar normaal zijn om je DNA af te geven. Hierdoor creëer je ultieme vorm van content personalisatie (helemaal als je brein dan ook nog eens aangesloten is op een soort meester-brein). Het aansluiten van je brein op de Internet of Things is natuurlijk de laatste stap.

Wat spectaculair is aan singulariteit (singularity) is dat, op het moment dat AI slimmer wordt dan een menselijk brein, een niet voor te stellen versnelling in de wetenschap gaat komen. Je komt in een opwaartse  spiraal te zitten, die steeds sneller omhoog gaat. Waar je nu 1 jaar over zou doen om te ontwikkelen, zou dan bijvoorbeeld in 22 seconden gedaan kunnen worden. En steeds sneller en sneller.


gerelateerde blogs met thumbnail

Mooi. Bericht, nog mooier zijn de artikelen van Ray Kurtweil over singularity !! Singularity in 2014 en onsterfbaarheid in 2040! Google zijn naam maar eens en lees zijn artikelen, je zult versteld staan...

Paul Walraven
docent Minor Technology and Innovation
aib Avans

Wat hebben we eraan als je als mens de ontwikkelingen niet meer bij kan houden. Op medisch gebied kan ik het dan nog wel begrijpen.

Ook de documentaire Transendent man en de afl Zomergasten met Ray Kurzweil zijn aan te bevelen!