Keyword research

Keyword Research (zoekterm analyse) is essentieel voor een effectieve zoekmachine optimalisatie campagne. Als je je website optimaliseert met de verkeerde zoektermen, kun je een hoop verkeer naar je website mislopen. Dus ook potentiële klanten!

Ik faseer het Keyword Research proces, zodat het gemakkelijker te begrijpen is.

1. Eerste Keyword Lijst
Begin met brainstormen en maak een lijst van woorden waarvan jij denkt dat anderen ze zullen gebruiken om jou te kunnen vinden. Dit kunnen natuurlijk ook zinnen zijn. Denk ook jargon! Aangezien je waarschijnlijk een goed idee hebt hoe je eigen business in elkaar steekt is dit een goede start. Je kunt –als het goed is- gemakkelijk 5 tot 10 keywords vinden. De lijst die je zojuist hebt gemaakt is zeer geschikt om andere keywords en zinnen te vinden, waar je vantevoren niet aan hebt gedacht!


2. Webstatistieken
Als het mogelijk is, kun je in de webstatistieken bekijken welke keywords worden gebruikt door personen om jou te vinden. Hopelijk zijn de webstatistieken goed opgezet; alleen dan is het mogelijk om te zien voor welk aspect mensen op je website komen en met welke keywords. Vooral bij funnels is dit erg belangrijk, aangezien dit toch vaak de webpagina’s zijn waarop gescoord wordt (PDF download, aanmelding, verkopen product, etc.). Ook moet je inzichtelijk maken hoe en met welke keywords veel leads of verkoop worden gedaan.

3. Keywords Research Tool
Je hebt tools nodig om de volgende slag te kunnen maken in je speurtocht naar de goede keywords. Er zijn gelukkig genoeg goede Keyword Research Tools beschikbaar die je kunt gebruiken om nog meer Keywords te vinden. Zeker in combinatie met informatie over het aantal zoekopdrachten op deze Keywords, kun je veel goede Keywords achterhalen. Zelfs de gratis Keywords Tools kunnen deze gegevens als ‘ophoesten’. Soms zijn ze net zo krachtig als betaalde Keywords Research Tools.
Plaats je eerste Keywords lijst in deze Keywords Tools en je zult een enorme lijst krijgen van gerelateerde termen (Keywords) die je kunt gebruiken. Deze tools geven vaak ook inzicht in het gebruik van deze Keywords door de bezoekers (van bijvoorbeeld een zoekmachine à la Google).

4. Analyseer je Master Keyword Lijst
Als je een volledige lijst hebt van Keywords, dan zul je de Keywords moeten vinden die het meest relevant zijn met je business en met de content op je site. Gebruik dezelfde Keyword Tools om te zien hoe vaak op een Keyword wordt gezocht en weeg af of het Keyword gebruikt gaat worden.

5. Testen in PPC (optioneel)
Ik heb deze stap optioneel gemaakt omdat kleinere bedrijven niet het budget hebben om mee te doen aan pay-per-click campagnes. Als je dit echter wel kunt, dan kun je de Keywords testen in Google Adwords of Yahoo! Search Marketing. Adverteren via PPC is hartstikke handig om snel te kunnen zien of op een bepaald Keyword wordt gezocht. Je advertentie staat bij wijze van spreken in 5 minuten live. Als je genoeg data hebt verzameld, waarmee je statistisch gezien significant kunt aantonen welke Keywords aan je eisen voldoen.

6. Implementeer de Keywords
Als je lijst gereed hebt en –indien mogelijk- getest, dan kun je je eigen website optimaliseren voor het gebruik van deze Keywords. Gebruik de Keywords in de TITLE-tags, META-tags, door je content, links, etc.

Lijst van gratis Keyword Research Tools:
· Google Adwords: Keyword Tool
· SEO Book’s: Keyword Suggestion Tool (7 dagen)
· WordTracker’s: Free Keyword Suggestion Tool
· Trellian’s: Free Search Term Suggestion Tool
· Microsoft adCenter Labs: Keyword Forecast

NB: Dit stuk tekst wordt onderdeel van een gratis Internet Marketing cursus die ik eind mei wil weggeven. Als je nog op- en aanmerkingen hebt, dan hoor ik het graag.


gerelateerde blogs met thumbnail