PDF en SEO

Hoe vaak wordt niet vergeten om ook de PDF's die op het Internet en vooral op intranet plaatst ook juiste metadata te geven en te optimaliseren voor SEO? Zeker op het kanaal intranet is dit een bekend fenomeen, omdat over het algemeen veel mensen content mogen publiceren (of delen) via bijvoorbeeld SharePoint of een CMS en weinig tot niets afweten van SEO. Dat is 1 van de belangrijkste redenen dat een zoekmachine moeite heeft met het terugvinden van de juiste documenten.
Trouwens: ook op Internet, waar vaak een kleiner team voor verantwoordelijk is, gebeurt dit regelmatig.

Naam

Natuurlijk is de bestandsnaam van een PDF erg belangrijk. Vaak wordt hier nog wel serieus over nagedacht; je wilt het tenslotte zelf ook nog terug kunnen vinden! Toch is dit maar 1 van de parameters waar een zoekmachine naar kijkt, als deze probeert een PDF te indexeren. Veel belangrijker is de metadata die je aan een PDF koppelt. Deze metadata zie je namelijk bijna altijd terug in de lijst van zoekresultaten. Voor een zoekmachine is de bestandsnaam een stuk minder belangrijk.

Dit principe geldt natuurlijk ook voor webpagina's:

  • De URL van een webpagina staat gelijk aan de bestandsnaam van een PDF. Maak deze zoekvriendelijk.
  • De titel van een webpagina wordt m.b.v. meta-data in een webpagina toegevoegd. Dit kan ook in een PDF
  • Andere metadata (zoals taal, keywords, description) worden ook in een webpagina geplaatst. Dit kan ook in een PDF
Deze principes worden standaard doorlopen als je SEO wilt toepassen op webpagina's. Belangrijk is om de PDF's dan ook niet te vergeten en dezelfde principes ook hier toe te passen.

Vul deze de metadata goed in en denk aan de algemene SEO regels!

Andere documenten

Voor intranet geldt dit natuurlijk ook voor PowerPoint-presentaties, Word-documenten, Excel-sheets, etc. Ook hier zul je de metadata moeten vullen. Doe je dit niet, dan zullen de zoekresultaten prima zijn, maar niet geschikt voor menselijk gebruik. Wat je vaak ziet, is dat mensen bijvoorbeeld een ProjectPlan kopieren van iemand anders, opnieuw beginnen en opslaan op het intranet. Het vreemde effect kan zich dan voordoen dat de zoekmachine allerlei Projectplannen laat zien met dezelfde naam (de metadata is namelijk niet veranderd), maar met een ander fysiek document. Dit is niet wat je wil!


gerelateerde blogs met thumbnail

En vergeet niet vanuit het pdf-bestand een link te plaatsen naar je webpagina. Kan meehelpen aan je (interne) linkbuilding.

Goede tip Erwin, bedankt.
Zou het handig vinden als je ook uitlegt hoe je de metadata precies aanpast bij een PDF die je online zet. Is dat iets dat je doet bij het genereren van de PDF, of pas je het in de HTML aan via je CMS?

gravatar

Je kunt geen HTML toevoegen aan een PDF; dat is ook eigenlijk het probleem. Je zult dus de eigenschappen van een PDF moeten aanpassen. Vaak neemt dit de eigenschappen over van je tekstverwerker (bijv. Word), maar dit hangt af van het programma dat je gebruikt.

Hoe werkt dat dan exact, hoe pas je de eigenschappen dan aan.

gravatar

In een PDF ga naar Bestand/Eigenschappen