Congres Intranet 2011

Gisteren was het weer zo ver: het Congres Intranet dat georganiseerd wordt door Entopic. Mooi op tijd kwam ik binnen waar de dagvoorzitter Peter Hinssen met veel humor de dag introduceerde. Toch jammer dat hij zelf geen sessie verzorgde deze dag. De dag werd vooral ingevuld door 'grote namen', zoals Tony Byrne (oprichter van CMSWatch, nu RealStoryGroup), Dion Hinchcliffe, Jane McConnell en Martin White. Toch wel jammer dat ze geen Nederlandse sprekers kunnen vinden voor zo'n dag.

Natuurlijk zijn er nog de break-out sessies, waar wel Nederlandse sprekers aanwezig waren. Deze sprekers heb ik echter niet gezien of gehoord, aangezien ik Dion en Jane wilde horen.

Intranet is feminine

Wat opvalt aan deze dag, is het aantal vrouwen dat aanwezig is op zo'n dag. Intranet lijkt meer een vrouwending dan Internet. Waarschijnlijk omdat het eigenaarschap van intranet vaak bij communicatie is belegd en hier werken toch overwegend vrouwen (of niet dan?).
De boodschap van deze dag is een herhaling van enkele jaren geleden: intranet moet socialer worden, medewerkers willen gebruik maken van Social Media zoals ze deze ook gebruiken in hun privé leven en intranet niet meer om techniek draait, maar om mensen in beweging krijgen. Ook werd duidelijk dat intranet tegenwoordig Digital Workplace genoemd moet worden.

Intranet is the next e-mail

Een van de stellingen was: intranet is the next e-mail. Net zoals e-mail nu aan het uitsterven is, zal dit ook gebeuren met het intranet. We proberen al 15 jaar intranet op een goede manier in een organisatie te plaatsen, maar dit lukt niet. De stap naar Portals bleek ook niet het wondermiddel. Het Sociale Intranet, waar de medewerker eigenaar is, zou de volgende stap kunnen zijn.

Ik denk zelf dat de scheiding tussen intranet en internet snel zal vervagen.

Niet waardevol

Wederom heb ik het idee, dat er weinig seminars zijn waar ik echt iets nieuws leer. Dit was ook vaak de mening van de andere bezoekers. "Saai, saai, saai", waren de woorden van drie vrouwen die ik aansprak bij de garderobe. "Weinig nieuws onder de zon", was de mening van een concullega. Volgend jaar niet meer doen!

Om het aspect Social (Media) concreet te maken voor je organisatie is erg lastig. Met dit aspect worstelen nog veel bedrijven. Nu duidelijk wordt dat het intranet nog socialer moet zijn, lopen deze mensen verloren rond. Hoe doe ik dit??


gerelateerde blogs met thumbnail

Erwin, dank voor je verslag van het Congres Intranet. Je vond er niet veel nieuws tussen zitten. Ik ga graag van je gehoord waar we je volgend jaar wel mee naar het congres krijgen. Heb je ideeen/wensen? (Disclaimer: Ik werk voor Entopic, organisator van het Congres.)