De mobiele telefoon is (bijna) dood

Dit lijkt een straffe uitspraak. Zeker als de mobiele telefoon op haar hoogtepunt van haar hype zit. Toch zal de mobiele telefoon, zoals wij hem vandaag-de-dag kennen langzaam gaan verdwijnen.

In 1998 is de opkomst van de mobiele telefoon begonnen. Massaal gingen we in 1 jaar tijd over naar het mobiele tijdperk. Bijna niemand belde elkaar en als je belde dan hield je het kort. Het kostte tenslotte 1 gulden per minuut. De mobiel was bedoeld voor noodgevallen of om snel een boodschap door te geven. De trend was om een zo klein mogelijk mobiel te hebben. Had je een ouder model, dan werd je mobiel al gekscherend 'koelkast' genoemd. Hoe kleiner, hoe mooier, hoe beter. Deze trend heeft zich doorgezet tot ongeveer 2003.

PDA functionaliteit

Vanaf 2003 werd het steeds belangrijker, om naast je telefoon, ook PDA-mogelijkheden te hebben. Je agenda kon je later op de dag synchroniseren met je Outlook via InfraRed of iets snellers, BlueTooth. Zelfs een camera werd standaard op deze mobiele telefoons. Deze periode duurde tot ongeveer 2008.

Opkomst Internet

Vanaf 2008 is de opkomst van Internet op je telefoon een feit geworden. Het werd betaalbaar om te kunnen surfen op het web via je telefoon, maar nog belangrijker om je mail te lezen. Ook LBS werd er aan toegevoegd, Augmented Reality via bijvoorbeeld Layar, bellen via internet op je telefoon (Skype en Google Voice) en binnenkort gezichtsherkenning. De PDA-functionaliteiten nemen de overhand. Bellen was niet meer het belangrijkst op je telefoon. Het moest MP3's kunnen afspelen, overal verbonden zijn met alle sociale netwerken (Twitter, Facecbook, Hyves, etc.) en misschien zelfs YouTube-filmpjes kunnen afspelen. Je was niet alleen overal bereikbaar, maar jij kon ook de hele wereld bereiken met je mobiel.

Spider vs Starfish

Steeds meer apparaten worden aan elkaar geknoopt en gekoppeld via je mobiel. De mobiel is de middelpunt geworden van alle actie. Dit lijkt op het netwerk dat ooit gebruikt werd voor Napster:
In de tijd dat Napster zo groot was geworden, was dit model ook toepasbaar op hun netwerk. Een grote server waar alle info op stond. Haal je deze server weg, dan is er niets meer en ben je alle verbindingen kwijt (zie ook boek Starfish and a Spider). Napster was dan ook gemakkelijk neer te halen.
Ditzelfde aspect geldt nu ook voor je mobiel. Je mobiel is nu het middelpunt van alle actie. Als je de mobiel niet bij hebt of -nog erger- kwijt bent, dan kun je niets meer. Je voelt je zelfs onthand. Om dit tegen te gaan zal de mobiele telefoon zich verder gaan ontwikkelen. Dit zullen vooral de komende jaren de trends worden:
  • Mobiele telefoons worden groter
    De PDA-functionaliteiten worden steeds belangrijker. Video ook. Een groter scherm is nodig. Een iPad met telefoon komt er aan, andere tablet-leveranciers hebben deze mogelijkheid al.
  • Meer varianten
    Ook zul je straks via je TV, jas, auto, etc. gaan bellen. In veel apparaten zal een bel-mogelijkheid worden ingebouwd. 
  • Location
    Via Internet-of-Things is duidelijk wat je aan het doen bent, waar je bent, of je gebeld kan worden en via welk apparaat dit het beste kan gebeuren. Je zult overal gebeld kunnen gaan worden.

Meer mobiele telefoons in verschillende varianten

Al met al is de huidige mobiele telefoon zoals wij die kennen passe. Mobiele telefonie wordt onderdeel van onszelf, van onze omgeving en zal overal beschikbaar zijn. Via verschillende apparaten kun je straks bellen en gebeld worden.

Zie infographic (klik voor grotere weergave).


gerelateerde blogs met thumbnail

Interessante samenvatting en blik op de toekomst. Ongelofelijk hoe snel het allemaal gaat. Leuk artikel!!

Zeker leuk artikel.
Ik vind het grafiekje enorm interessant. Eerst moest het klein, kleiner, kleinst en nu wordt het al groter.

Toch denk ik zelf, dat de telefoons straks weer kleiner worden. Een iPad neem je niet zo makkelijk mee toch?

We zullen het zien !

We sluiten straks alleen nog maar een mobiel internet abbonement af en we bellen onbeperkt via skype of soortgelijk.

sms doe ik al bijna niet meer. Vervangen door een app. Sms via internet veel goedkoper.

Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van Augmented Reality. Veel mensen in mijn omgeving hebben de app op de iPhone maar gebruiken het amper. Roos