Transparant Internet

We zijn toch al heel wat gewend. We kunnen bijna alle informatie achterhalen die we nodig hebben. Het loslaten van onze privacy is een actueel item; we laten steeds meer zien van onszelf. Zeker met de opkomst van de mobiel! Ministers en 2e kamerleden twitteren openlijk over wat er gebeurt in de 2e kamer. Via Social Media laten we aan iedereen een gedeelte van ons privé-leven zien; jongeren doen dit soms in extremis. Alles moet open en benaderbaar zijn. Je eigen persoon, je werkgever, de overheid, je leveranciers, je klanten, supermarkten, in jaarverslagen en vooral het Internet. Met een mooi woord: transparant.

Wikileaks

Wat Wikileaks nu laat zien is totale openheid, totale transparantie van informatie. Alles wordt zonder terughoudenheid op het Internet geplaatst. Nu wordt toch duidelijk dat we (onze samenleving) hier nog moeite mee hebben. Is dit niet wat we al die tijd gevraagd hebben: openheid?

Als dit de manier gaat worden, waarop kennis en informatie gedeeld gaat worden de komende decennia, dan zal vooral de politiek hier moeite mee gaan krijgen. Loze beloftes of verkeerde uitspraken worden in no-time weerlegd. Is dit wat we willen? Ik denk van wel. Het is de tendens die de laatste 10 jaar is ingezet en nog wel enige tijd zal door kabbelen. Ook zal deze openheid effect gaan hebben op ons persoonlijk leven. De laatste privacy-plooien zullen de komende vijf jaar worden gladgestreken en zal steeds minder een probleem worden. Je merkt aan Facebook dat ze ook op dit vlak ook de grens aan het zoeken zijn (zie bericht gisteren: Facebook stelt delen van telefoonnummers uit).

Wikileaks, dat toch al sinds 2006 bestaat, gaat in 2011 onze grenzen verleggen op het vlak van communicatie. De discussie over een transparant Internet zullen hierna passe zijn.


gerelateerde blogs met thumbnail

Aan de ene kant is het internet wel een plaats van openheid, maar aan de andere kant is het ook wel de plaats van anonimiteit. Hoeveel "Duke N"'s, "Sephiroth"'s en "MasterChief"'s klagen over de manier waarop overheden proberen de lekken wan wikileaks in te dammen. Hypocriet eigenlijk...

Ik denk dat het niet meer tegen te houden is. Er zal steeds meer openheid komen; alleen moeten mensen nog wennen aan deze openheid, zeker als het de overheid betreft.