Top Blackhat SEO technieken

Ik heb al eerder geschreven zogenaamde "Blackhat SEO". Blackhat SEO technieken zijn vaak onethische manieren om je website (vaak tijdelijk) hoger in de SERP te krijgen. Sommige SEO consultants gebruiken deze technieken om klanten te helpen. Vaak eindigt dit negatief. De website komt nog lager in de SERP terecht of heeft zelfs een ban aan de broek. Blackhat SEO is dan ook vooral een verspilling van tijd.

Bekend bij Google

Google is niet dom. Google kent deze technieken natuurlijk ook en zullen, bij de analyses van je website, rekening mee houden. Daarnaast zul je ook veel bezoekers ergeren met deze praktijken. Denk twee (of misschien wel drie) keer na voordat je hieraan begint!

Welke vormen bestaan er dan?
 • Keyword stuffing
  Een ouderwetse, maar nog steeds populaire techniek. Je schrijft teksten die vol staan van de keywords en vaak niet meer te lezen zijn voor de bezoeker Soms staan deze keywords wel 10 keer achter elkaar. Herhaal SEO, zoekmachine optimalisatie, SEM, beter vindbaar worden, etc. Je snapt het wel!
 • Wit op Wit
  Alweer een oude techniek. Het is een vorm van Keyword stuffing, alleen is deze niet zichtbaar voor de bezoeker. Wel voor Google natuurlijk. Ook kun je een techniek gebruiken waarbij de tekst wordt verborgen in de stylesheet. Ik gebruik deze techniek heel soms nog: als je een Engelstalige website hebt, wil je ook gevonden worden via Nederlandse zoektermen. Deze zoektermen plaats ik dan in een Hidden DIV
  Zoekmachines kunnen gemakkelijk achterhalen, wanneer je dit doet. Toch kan deze techniek, als je hier voorzichtig mee omgaat, wel handig zijn.
 • Door het woord "scam" te gebruiken
  Veel mensen zijn op zoek naar producten of services en willen weten of dit een scam is of niet. Door een artikel te schrijven, waar je aangeeft dat het geen scam is, kun je veel bezoekers binnenhalen. Dit werkt prima als je dan ook nog als affiliate fungeert. Extra bezoekers, je vertelt de bezoekers dat het geen scam is en je verkoopt het product.
  Deze techniek werkt soms, maar kan ook negatieve gevolgen hebben voor je site.
 • Link Farming
  Het gebruiken van een Link Farm om extra links te krijgen, is natuurlijk een vorm van oplichterij. Link Farming werkt tijdelijk en snel, maar kan zeer grote negatieve consequenties hebben voor je website.
 • Google Bowling
  Hier gebruik je het negatieve effect van Link Farming door links te laten maken naar je concurrenten in de hoop dat zij in de ban worden gedaan. Ook dit zal Google proberen te achterhalen
 • Doorway pages
  Plaats nutteloze, met veel trefwoorden doorspekte, geoptimaliseerd content op een website en plaats links naar de pagina's waarop jij gevonden wilt worden. Niet leuk voor de bezoekers en adverteerders. Google zal deze links niet meetellen.
 • Meta Stuffing
  Dit was populair in 2000-2002. Door veel keywords in de Keyword en Description tag te stoppen, kreeg je veel bezoekers op je site. Dit was destijds de nr. 1 en nr. 2 techniek om hoger in een zoekmachine te komen.Google gebruikt deze gegevens niet meer voor het bepalen van de zoekresultaten (let op: de Description heeft nog steeds haar waarde).
 • Spammen blogs en forums
  Reactie geven zonder inhoud werkt niet. Deze worden vaak verwijderd door de eigenaar van de blog of forum. Als de verhouding van backlinks via blogs en fora niet klopt zal dit ook een negatief effect hebben op je SERP. Probeer ook op andere sites genoemd te worden.
 • Headlines zijn fake
  Er is niets mis met het gebruik van een goede titel van je blog. Probeer mensen inderdaad aan te zetten tot het lezen van je content. Als de titel echter niets te maken heeft met de inhoud, dan kan dit ook negatieve gevolgen hebben. Dus geen titel "Frans Bauer snuift coke", terwijl je in het artikel vakantiereizen aanbiedt.
 • Twitter-Bombing
  De nieuwste rage, maar eentje waarmee u een ban kunt krijgen van Twitter en Google. Een Twitterbom wordt vaak via een bot in gang gezet. Soms honderden tot duizenden dezelfde berichten worden gepost met een link naar een website. Doe dit niet!
Wie kent er nog meer Blackhat-technieken?


gerelateerde blogs met thumbnail

Is dofollow blog comments ineens black Hat? Of bedoel je hiermee wanneer je massaal veel blogs af gaat en spamt. Ik neem aan dat een reactie hier plaatsen niet direct een ban oplevert.

gravatar

@Erwin Natuurlijk niet. Als de verhouding DoFollow-links vs NoFollow-links niet in proportie is, dan kan dit wel een ban opleveren.

Gewoon doorgaan met commentaar leveren op deze blog dus!

Ik schrok me al een beetje over dofollow comments in die grafiek en vroeg me ook af waarom zoiets opeens onder blackhat zou horen. Maar gelukkig is er niks aan de hand. Toch zou ik die grafiek ietsjes editen, want zoals ie nu is, komt het beetje misleidend over, al weten we inmiddels wel dat het niet zo is.

Goed artikilen, alleen vind ik het nog steeds erg lastig om SEO toe te passen. Ik leer nog steeds bij. Maar heeft XML sitemap creation echt zoveel waarde als jij zegt? Alvast bedankt.

gravatar

@Emile Ik heb het volgens mij nog nooit over XML Sitemaps gehad op deze blog. Ik gebruik het zelf nauwelijks. In mijn optiek is het wel handig als het voor Google niet altijd duidelijk is waar precies nieuwe pagina's staan; dan zou ik wel XML Sitemaps gebruiken.

Als je meer over SEO wilt weten, kun je misschien TURBO SEO aanschaffen :-)

Beste Erwin,

Goed artikel over blackhat SEO technieken!
Ik heb nog wel een puntje van discussie.
Bij 'meta stuffing' geef je aan dat meta descriptions nog wel invloed hebben op de rankings.
Dit wordt echter inmiddels naar mijn weten niet meer gebruikt om te bepalen of die pagina relevant is.
Wel is dit natuurlijk van invloed op het gedrag van de zoeker die mede door de meta description bepaalt of hij het ene of het andere zoekresultaat kiest.
Zie ook Matt Cutts in deze video waar hij het even aanstipt: http://www.youtube.com/watch?v=jK7IPbnmvVU

Om even in te gaan op de XML sitemap. Ik raad dit eigenlijk altijd aan om te gebruiken.
Stel dan ook meteen in dat zodra je website update, er meteen een ping uitgaat naar Google met de bijgewerkte sitemap.
Bij een aantal WordPress blogs die ik heb gebouwd werkt dit nu zo goed dat een nieuwe post na 1 minuut al in Google is te vinden. Echt super.

Groeten,
Anne Jan

gravatar

@Anne Jan De description is niet meer belangrijk voor de SERP, maar kan wel helpen om mensen te overtuigen om op het zoekresultaat te klikken. Ook wordt de Description gebruikt door Facebook.

Ik las laatst ook een mooie, en niet eens blackhat. Gigantisch veel backlinks verzamelen naar zelf geclaimde 'opvang-sites', zodat deze stijgen in PageRank. Daar vandaan stuur je vervolgens hoge kwaliteitslinks naar je money-site. Zo ben je niet aan het spammen en geef je je site wel een boost, Linkwheel deluxe zeg maar.

Heb het nog niet geprobeerd, maar de techniek klonk veelbelovend.

gravatar

@Rutger Dit is inderdaad een mooie. Door op het tweede niveau backlinks te maken, kun je een hele mooie pagerank bereiken op niveau 1.

LinkWheel constructies komen trouwens ook aan bod in TURBO SEO ;-)

Je bent wel een veel gebruikte blackhat tactiek vergeten, het aanmaken van duizenden profielen op fora en blogs. Waar men in de 'bio' een link plaatst.
Ook het gebruik van autoblogs als linkfarm wordt veel gebruikt.

@ Ruben,

Fora zijn tegenwoordig bijna allemaal nofollow, daar schiet je uit SEO-oogpunt dus niet zo heel veel mee op.

De xrumer specialisten weten nog genoeg fora te vinden die dofollow links in profielen toestaan. Die hebben geen problemen met het vinden van honderdduizenden fora om hun profielen te plaatsen.

Het valt mij op dat nog steeds redelijk veel websites gaan voor snel succes door gebruik te maken van tools zoals Xrumer voor het automatisch plaatsen van comments op dofollow blogs. En achteraf zitten klagen dat ze hebben betaald voor iets en gestraft worden.

tegenwoordig doe ik veel aan forum profel links, je ranking schiet omhoog. he hebt daar mooie programmas voor.

Ha Erwin goed artikel, mijn complimenten. Het google bowling kende ik nog niet. Tenminste de definitie. Ik heb met een team enthousiastelingen bijna elke blackhat getest (video's ervan komen nog). Enkel om het effect ervan te testen. Er is op gemakkelijke wijze snel hoog te scoren binnen google. Vraag dan alleen niet hoelang je erin blijft staan. Google wordt steeds sneller met hun speurwerk en voor je het weet heb je een ban. Al snel komt dan het idee om een ban te veroorzaken bij je concurrenten. Er zijn zelfs instanties die deze technieken verkopen >> http://seoblackhat.com/2005/09/01/google-bowling-seo-black-hats-for-hire/
Blijf het smerig ondernemen vinden...

gravatar

Ik denk (en hoop) dat Google ondertussen slim genoeg is om deze praktijken te ondervangen. Het kan en mag niet zo zijn dat je bewust schade kan aanrichten aan je concurrentie...