SharePoint 2010 ervaringen

Het wordt voor mij steeds duidelijker dat SharePoint een belangrijk middel is voor bedrijven om een goed intranet op te zetten. Zonder veel aan de standaard functionaliteit van SharePoint te knutselen is SharePoint prima inzetbaar. Wel zal een bedrijf niet altijd 100% krijgen wat ze van tevoren gewenst hadden. Desalniettemin voldoet deze aanpak prima voor wat je wilt bereiken: communiceren en collaboratie. SharePoint lijkt wat dat betreft steeds meer op SAP: een generiek tool heeft ook een generieke aanpak nodig. Daarnaast is SharePoint ook een enorm uitgebreid product geworden.

Wel opletten: te veel aanpassingen op SharePoint zijn vaak overbodig en te duur.

SharePoint 2010

De afgelopen maanden heb ik ervaring opgedaan met SharePoint 2010 bij enkele intranet-implementaties. Het is wel even wennen (ik ben 2007 gewend), maar uiteindelijk is de gebruikersinterface logischer geworden en ben je minder tijd kwijt naar het zoeken van een bepaalde functie. Vooral voor de beheerders van teamsites zijn er grote stappen gemaakt.
Steeds meer bedrijven zullen SharePoint gaan inzetten voor hun nieuwe intranet. Maak niet de vergissing om te veel te willen in korte tijd. De medewerkers van een bedrijf zullen namelijk ook extra stappen moeten maken; zij zullen moeten leren om op een nieuwe manier samen te werken, documenten te delen (geen folders meer!) en er voor zorgen dat de informatie naar hen toekomt in plaats van andersom. Hier kun je gerust 6-12 maanden voor uittrekken. Start dan ook met de standaard functionaliteit van SharePoint, als je voor de eerste keer SharePoint gebruikt in je organisatie. Tijdens deze 6-12 maanden kun je achterhalen welke functionaliteit verbeterd of toegevoegd moet worden en kan het bouwen van bijvoorbeeld een webpart (of koop) overwogen worden. De business case is dan gemakkelijker te maken.


gerelateerde blogs met thumbnail