Kentico CMS

Al bijna 11 jaar heb ik ervaring met Content Management Systemen. Begonnen met OpenMarket (toen de nr.1 van de wereld) en daarna FatWire (opvolger van OpenMarket) en Tridion. Tridion en FatWire zijn op dit moment de nr. 1 en 2 van de wereld volgens Gartner. Dit zijn grote en dus ook dure Content Management Systemen die vaak worden gekozen bij grote ondernemingen (top 500). Als je iets lager in gaat zetten, kom je ook uit op zeer goede CMS-en. Er zijn trouwens bijna geen slechte CMS-en meer; elk CMS heeft zijn kwaliteit en kan op dat vlak goed worden ingezet.

Kentico CMS

Vorige week heb ik het populaire CMS Kentico onderzocht. Wat opvalt is de hoeveelheid extra functionaliteit die je er standaard bij krijgt. Dit zie je wel vaker bij CMS-en in dit segment. Waar Tridion en FatWire als 'lege huls' (alles moet nog geprogrammeerd worden) gezien mogen worden, zit veel functionaliteit standaard in deze CMS-en. Ook in Kentico!

Het grote verschil tussen CMS-en in dit segment en het hoger segment is duidelijk aanwijsbaar. Tridion en FatWire zijn echt contentgebaseerde CMS-en. Content is de basis, daarna wordt deze content toegewezen aan pagina's.

Pagina

Bij Kentico, dat ook veel lijkt op TYPO3, is dit andersom. Het is paginagebaseerd. Dit is al duidelijk, wanneer je moet beginnen met het definiƫren van een pagina, voordat je hier content op plaatst. Voor de gebruiker van het CMS is dit een groot voordeel. Het is logischer om op deze manier te werken, de navigatie op te bouwen en onderhoud aan de website te plegen. Het is simpelweg gebruiksvriendelijker dan de grote broers Tridion en FatWire.

Mijn ervaringen van Kentico zijn dan ook positief. Het is snel te leren, de mogelijkheden zijn groot (SharePoint-integratie, webwinkel, intranet, social media) en kan prima gebruikt worden voor middelgrote websites. Ook de ontwikkeltijd voor nieuwe sjablonen is snel te noemen en kun je gemakkelijk in 4-6 weken online staan met een prima website.

Meer weten: Kentico CMS


gerelateerde blogs met thumbnail