Het HyperWeb

Hoe maak je van data wijsheid. Dit gaat via een paar stappen. Allereerst zal data omgezet moeten worden in informatie: informatie is een extractie uit data waarmee je iets kunt of gaat doen. De volgende stap is al lastiger: van informatie naar kennis. Informatie wordt dan gestructureerd en ge├»nterpreteerd. De laatste stap, van kennis naar wijsheid, is nog lastiger. Kennis zal dan toegepast moeten worden om uit te groeien tot wijsheid.
In onderstaande piramide worden deze stappen gevisualiseerd. Hoe hoger in de piramide, hoe gestructureerder (organisatie) de stap verloopt.

Wat heeft dit te maken met het web? Ditzelfde fenomeen speelt zich namelijk ook op het web plaats. Web 1.0 en Web 2.0 kun je beschouwen als een enorme bak met data. Doordat steeds meer links werden toegevoegd (hyperlinks) kreeg je beschikking over informatie: de data is gelinked. Volgens dit principe zouden we nu al bijna in Web 3.0 zitten.
Met de komst van het Social Web (van ongeveer Web 2.5 tot Web 4.5) zullen we de volgende stap kunnen zetten: Web van Informatie oftewel Kennisweb (Web 4.0). Zoals je onderstaande grafiek ziet, gaat de ontwikkeling van het web niet lineair. Het start langzaam en zal steeds meer versnellen, naarmate er meer koppelingen zijn (hyperlinks, social links). Hoe het Web 5.0 er uit zal zien is nog onbekend. Uiteindelijk zal een web ontstaan die lijkt op een menselijk brein, waarin bijna alle wijsheid is opgeslagen van het menselijk ras: het HyperWeb.


gerelateerde blogs met thumbnail

Betekend dit met web 3.0 dat we de opkomst van applicaties krijgen. Ik heb ook wel eens ergens gelezen dat we met web 3.0 niet meer alleen tekst met elkaar linken, maar ook foto's en film.

Volgens mij gebeurd dat laatste al vol op.

gravatar

Wat nog belangrijker is: we linken met elkaar!