Flattr micro payments

Artiesten kennen het probleem, bloggers kennen het probleem, filmmakers kennen het probleem: ze krijgen weinig tot geen geld voor hun creaties. Muziekartiesten hebben last van kopieerders, net zoals filmmakers. Bloggers voegen waarde toe, door hun expertise vrij te geven in hun blogs, maar krijgen hier niet direct iets voor terug. Bij alle groepen zal het wel indirect voordeel opleveren, maar dat is vaak ondoorzichtig.

Flattr

Flattr probeert hier verandering in te brengen. Heb je een mooi muziekstuk gedownload, online een film gezien of een fantastische post gelezen, dan is het mogelijk om hiervoor een een bijdrage te geven via een simpele klik. Per maand heb je een standaard bedrag gereserveerd voor deze uitgaven (startend met 2 euro) en dit bedrag wordt eerlijk verdeeld onder de eigenaren van de kliks die je in 1 maand tijd hebt gegeven. Vaak zullen dit zeer kleine bedragen zijn. Maar vele kleine bedragen kunnen een mooi eindbedrag betekenen voor de artiest, filmmaker of blogger.

Ik ben benieuwd of Flattr als nieuw businessmodel de wereld kan veroveren. Net zoals PayPal donations in Amerika gewoongoed is, kan Flattr misschien in Europa doorbreken. Misschien is Nederland wel de hardste noot die gekraakt moet worden.

Als test heb ik deze blog aangemeld bij Flattr en kan iedereen een bedrage leveren. De button staat rechtsboven. Over een paar maanden zal ik een blog schrijven over de resultaten en de potentie van Flattr.


gerelateerde blogs met thumbnail

Het is een prima idee. Artiesten en content creators zouden best wat meer credit mogen krijgen voor hun werk.

Wil het een kans van slagen hebben, dan zal het aan de kant van de content moeten beginnen. Een flattr button beschikbaar moeten zijn. Als ik maar op 2 plaatsen mijn twee euro kwijt kan dan zal ik me niet snel aanmelden.

gravatar

Er komen gelukkig steeds meer sites bij die deze Flattr button hebben. Inderdaad is dit de basis van succes. In Duitstland is dit ook opeens gaan 'boomen'.

IK ben benieuwd. Had er nog niet eerder van gehoord, maar ga er nu zeker wel op letten. Op onze eigen website zal het waarschijnlijk niet veel zin hebben, maar denk wel dat ik het zelf ga gebruiken.

gravatar

Ondertussen heb ik Flattr van mijn website gehaald. Flattr werkt nog niet in Nederland