Kairos factor

Een mobiel telefoon is op dit moment het beste apparaat om mensen te beïnvloeden. Het belangrijkste element is dat je mobiel met je meereist tijdens de dag; je hebt het (bijna) altijd bij je. Doordat je je mobiel constant bij je draagt, heeft de mobiel ten opzichte van andere apparaten een voorsprong. De Kairos factor en gemaksfactor zijn aanwezig.

Kairos factor

Kairos is het principe van het presenteren van een boodschap op het juiste moment.
Kairos is een oud Grieks woord en betekent het beste of meest geschikte moment (het moment suprème). De oude Grieken hadden twee woorden voor tijd: Chronos en Kairos. Terwijl de eerstgenoemde verwijst naar chronologische of sequentiële tijd, betekent het laatste 'een tijd tussen, een moment van onbepaalde tijd, waarin iets bijzonders gebeurt'. Wat dat voor iets speciaals is, hangt af van wie het woord gebruikt. Terwijl Chronos een kwantitatieve betekenis heeft, is Kairos van kwalitatieve aard.
De mobiel heeft de Kairos factor! De mobiele telefoon kan in theorie bepalen:
  • waar je je op dit moment bevindt
  • wat jouw typische gewoontes zijn
  • de tijd van de dag bepalen
  • jouw doelen van de dag bepalen
  • jouw huidige taak bepalen
Deze informatie is noodzakelijk om het juiste moment te bepalen om een persuasieve boodschap te geven. Dit kan je bijvoorbeeld helpen met het stoppen van roken (op lastige momenten van de dag de motivatie verhogen), je herinneren aan het feit dat je vandaag een bloemetje moet meenemen voor je vriendin (meteen bestellen bij bloemenwinkel) of een video te laten zien waarop voorstellen worden gedaan voor een weekendje weg.
 
Zoals je merkt kunnen dit herinneren zijn, suggesties of gesimuleerde ervaringen. Beïnvloeding van het gedrag van een persoon kan door de juiste trigger te geven, als de motivatie groot genoeg is en het vermogen om de handeling uit te voeren laag is.

De komende jaren zullen steeds meer mobiele applicaties worden ontwikkeld die snappen hoe jouw dag in elkaar zit en wanneer een boodschap (bijv. suggestie) het gemakkelijkst wordt opgenomen wordt uitgevoerd.   Je mobiel wordt dan de Kairos Assistent in plaats van Personal Assistent.


gerelateerde blogs met thumbnail