Gezichtsherkenning op Facebook

Volgende week zal Facebook een nieuwe feature lanceren: gezichtsherkenning. Allereerst is de USA aan de beurt, maar ook wij krijgen te maken met deze nieuwe feature. Foto's in Facebook kunnen dan getagd worden. Dit betekent ook dat jouw vrienden een foto met jou er op kan taggen. Bij nieuwe foto's zal Facebook zelfs proberen een suggestie te geven voor deze tags; wie staan er op de foto? Hoe meer foto's zijn getagd door Facebook, hoe groter de kans wordt dat deze suggestie correct is. Facebook zal een online gezichtsherkenningsbestand zijn. Met als gevolg dat privacy letterlijk op straat komt te liggen. Met de juiste software kan iemand een camera op jouw gezicht richten en Facebook gebruiken om te achterhalen wie jij bent, wat je doet, welke social media je gebruikt, etc.

Face.com

Dit principe kennen we al lang via Face.com. Face.com heeft, op het moment dat ik dit schrijf, al 18 miljoen gezichten in haar database staan. Dit is door Facebook-gebruikers aangevuld; zij geven aan welke vrienden op de foto's in Facebook staan. Ook hier kunnen foto's waar jij toevallig op staat (elftalfoto's, re├╝nie-foto's, etc.) zijn getagd met jouw naam. Ook kun je deze database al gebruiken via de aanwezige API's. Face.com gebruikt haar gezichtsherkenningssoftware om foto's in Facebook te taggen.

Facebook

Volgende week zal Facebook ook suggesties gaan geven voor het taggen van foto's. Wat ik heb vernomen zal dit op een simpele manier geïntegreerd zal zijn in Facebook. Als gevolg: nog meer foto's zullen getagd gaan worden.

Consequentie

Blijkbaar is onze reactie ten opzichte van het vrijgeven van je privacy de laatste jaren erg bekoeld. We vinden het al snel prima. Zeker als we er iets voor terugkrijgen. Het openstellen van je privacy kan namelijk ook positieve kanten hebben. Wel wordt het noodzakelijk om de negatieve kanten van het loslaten van onze privacy beter gewaarborgd zullen worden. We zullen steeds meer controle moeten gaan krijgen over hetgeen dat over ons wordt vastgelegd. Ik ben er heilig van overtuigd dat dit over 5-10 jaar goed verloopt. Nu zitten we echter in een overgangssituatie, een soort Twilight Zone, waar we als gemeenschap nog erg aan moeten wennen. Ook deze gemeenschap zal de nieuwe waarden en normen moeten waarborgen. Een interessante uitdaging.

Nieuwe mogelijkheden

Welke mogelijkheden ontstaan met gezichtsherkenning? Met gezichtsherkenning zal het straks:
  • Niet meer nodig zijn om een paspoort op zak te hebben.
  • OV-chip kaart kan verdwijnen. Je krijgt de rekening thuis gestuurd
  • Beveiliging van gebouwen zal niet meer met een pasje hoeven
  • Betalen doe je met je gezicht en/of vingerafdruk
  • Auto start alleen bij bekende gezichten
  • Je krijgt personal augmented reality op straat. Reclames passen zich aan op de persoon.


gerelateerde blogs met thumbnail

Mijn eerste gedachte toen ik dit bericht las was om al mijn foto's van het web te halen. Ik vind dit wel een beetje ver gaan om eerlijk te zijn.

Leuk artikel waarbij ik het stukje privacy erg op de tocht vindt staan. Irisherkenning levert dezelfde voordelen en is operationeel. Alleen is je privacy veel beter geborgd.

Bizar eigenlijk, maar waarschijnlijk wel waar we heen gaan. Where is the limit...

Zolang ze het een opt in optie maken om de herkenning op te nemen in de database is het niet erg. Anders twijfel ik ook wel over het plaatsen van foto's erop.

Rekening thuisgestuurd? Deze krijg je dan toch gewoon digitaal? ;)

Reclames passen zich al aan op persoon. In Japan zijn ze hier al veel mee aan het experimenteren, ja ook IRL.

gravatar

@Anoniem Rekening krijg je inderdaad via e-mail... :-)

Ik schijn dubbelgangers te hebben (krijg regelmatig te horen dat mensen mij gezien hebben terwijl ik het niet geweest kon zijn).
Hoe gaat facebook daar mee om? daar ben ik wel heel nieuwsgierig naar.