Contextual Web is nu!

Het Semantisch Web laat al jaren op zich wachten. Het Semantisch Web zou Web 3.0 moeten worden. Ik heb hier erg mijn twijfels over. We zijn nog niet zo ver dat machines extra informatie kunnen halen uit de data die bekend is op Internet. Naast het feit dat de term Web 3.0 niet gebruikt gaat worden (niet catchy genoeg), zal de volgende stap op het web gaan om context: gerelateerde en relevante informatie tonen.

Contextual web

Sinds de komst van de smartphone (bijv. extra informatie over locatie) en de context die je kunt halen uit de Social Graph (Mark Zuckerberg) is het mogelijk om sneller en beter gerelateerde en relevante informatie te tonen.
De informatie op de website en het gedrag van de bezoeker geven context. Als je de context begrijpt, kun je de bezoeker beter helpen. Minder keuzes, maar met meer betekenis (waarde) zijn het gevolg.

De vier belangrijke pijlers van het Contextual Web:
  • Relevantie: inzicht van de context van de bezoeker zal een hogere relevantie geven in aangeboden content
  • Sneltoetsen: contextuele snelkoppelingen verminderen de noodzaak voor een nieuwe zoektocht
  • Personalisatie: de context is gebaseerd op de intenties van de bezoekers en haar geschiedenis.
  • Remixen: relevante informatie van het web is direct beschikbaar.
Mobiele informatie geven context aan foto's, locaties, video en audio (en nog meer natuurlijk). De Social Graph geeft informatie over hoe personen aan elkaar verbonden zijn. The Internet of Things zal deze context alleen maar vergroten, omdat het gedrag (en intenties) steeds inzichtelijker en persoonlijker worden. Naast de verbindingen die gelegd worden tussen personen, zal er ook op den duur een Object Graph (noemen we het zo?) gemaakt kunnen worden tussen de verschillende objecten. Hierdoor zal een volgende stap gemaakt kunnen worden in het Contextual Web.

Mensen, plaatsen en objecten

Het Contextual Web draait om mensen, plaatsen en objecten. Het Contextual Web bestaat nu al. Misschien is dit al Web 3.0 (ook al gaan we het zo niet noemen) en wordt het Semantisch Web de volgende stap (ik heb hier nog mijn twijfels over).


gerelateerde blogs met thumbnail