Twitter autoriteit bepalen door 'pagerank-principe'

Wanneer weet je wanneer iemand een correcte mededeling doet op het Internet? Hoe bepaal je dit met Twitter? Normaliter gebruiken we charismatisch leiderschap of legaal-rationeel leiderschap (directeur of minister-president) om te bepalen of we iemand kunnen geloven. Gelukkig is de andere vorm, traditionele leiderschap (bijv. adel), bijna niet aanwezig op het web. Hoe kun je de autoriteit bepalen van iemand die twittert? Wanneer geloof je iemand meteen en retweet je het bericht en wanneer twijfel je hierover? Normaliter gebruik je andere informatie om te bepalen of iemand de kennis heeft die je zoekt. Dat kan een aanbeveling zijn van een collega, iemand die een boek schrijft, op TV is geweest, een blog heeft over een bepaald onderwerp, etc. Je gebruikt deze factoren om te bepalen wat voor autoriteit hij/zij heeft op een bepaald gebied.

Probleem

Het wordt een steeds groter probleem op het web om te bepalen welke informatie juist is. De enorme toestroom van informatie heeft ook geleid, dat er af en toe iets verkeerd gaat. Iemand twittert een boodschap, wordt geretweet en overgenomen in online blogs en 's avonds op het 8 uur Journaal wordt deze boodschap soms klakkeloos overgenomen en de wereld in gegooid. Hoe kunnen we voorkomen dat raddraaiers het Internet gebruiken om onjuiste informatie te verspreiden?

Pagerank

Het zou mooi zijn als Google's Pagerank-mechanisme ook doorgevoerd zou worden bij Twitter. Je kunt namelijk aan de volgers zien wat de autoriteit is van iemand. Hoe meer volgers, hoe beter. Zie hier de overeenkomst met backlinks; elke volger is een stem (=vote). Wat ik zelf ook vaak gebruik, is het aantal Twitter Lists waar iemand in voor komt; dit geeft mij een zeer goede indicatie over het -actief- volgen van deze persoon door andere mensen en dus ook weer autoriteit.

Maar wat is dan een goede volger en welke niet? En op welke gebieden heeft deze persoon dan autoriteit? Ook hier zal iemand met autoriteit die een ander volgt, hoger aangeslagen moeten worden in de autoriteitspagerank; een gedeelte van de autoriteit draagt deze persoon over. Ook hier zie ik overeenkomsten met Pagerank. We missen alleen nog de onderwerpen waarover iemand autoriteit heeft gekregen. Ik wil weten waarover iemand verstand heeft. Ik zelf zal Bill Gates minder snel geloven als hij mij uitlegt hoe ik een motor moet reviseren. Vertelt hij iets over Internet, dan zal ik hem klakkeloos geloven.

Als Twitter deze functionaliteit zou kunnen toevoegen, dan kunnen zij de spil gaan worden van kennisvergaring. Ik verwacht echter dat Twitter deze kans laat liggen.


gerelateerde blogs met thumbnail