Facebook in Duitsland onder vuur

Facebook ligt hevig onder vuur in Duitsland. Duitsland heeft één van de strictste privacy wetten in de wereld en dit merkt Facebook nu. Niet alleen Facebook heeft hier last van, maar ook Google met haar StreetView. Welke problemen hebben Duitsers met Facebook?

Werkgevers

Eén van de zaken dit in augustus breed uitgemeten zijn, is dat er een wetsvoorstel ligt om werkgevers te verbieden op Facebook informatie te onttrekken voor een sollicitatie-gesprek. De regering vindt dat deze informatie niets met werk te maken heeft. De werkgever mag wel via Google de informatie ontfutselen en op de regulieren professionele sites, zoals LinkedIn, informatie verzamelen. Dit zou in Nederland betekenen dat de werkgever niet op Hyves mag kijken. Enne...hoe zit het dan met de informatie die je via andere kanalen, zoals Twitter, de wereld instuurt?

Dit is nogal een kromme situatie, aangezien via Google ook weer allerlei persoonlijke (ook uit Facebook) informatie te halen valt.

Rechtzaak

Ook heeft Facebook een rechtzaak aan zijn broek vanwege het tonen van persoonlijke informatie over een persoon die niet eens geregistreerd staat bij Facebook. Iemand anders (wel lid van Facebook) heeft deze informatie op zijn Facebook-pagina geplaatst. In hoeverre is Facebook verantwoordelijk voor informatie die anderen op Facebook plaatsen.

Stel voor: ik ga stappen met vrienden in Amsterdam en plaats een foto op Facebook met een begeleidende tekst. In deze begeleidende tekst staan de namen genoemd en wat wij die avond gedaan hebben. Mijn vrienden hebben mij hiervoor geen toestemming gegeven (waarom ook eigenlijk). Eén van mijn vrienden klaagt Facebook aan. Dat zou een vreemde situatie zijn! Zou je dit principe doortrekken, dan ondermijnt dit het bestaan van bijna alle social media sites in Duitsland!

Openheid

Ik ben zelf altijd voorstander van openheid en transparantie. Natuurlijk moet je beseffen dat het consequenties kan hebben als er vreemde zaken op je sociale sites staan voor je carrière. Mensen moeten hier mee om leren gaan. Doen ze dit niet, dan zijn ze ook niet geschikt om mee te doen in de moderne maatschappij van 2010-2020 en is dit tevens een indicator dat ze niet geschikt zijn voor bepaalde jobs.


gerelateerde blogs met thumbnail

In Duitsland doen ze toch een flink stuk moeilijker over Privacy dan hier in NL. Ook Google Streetview komt er daar maar niet door... Overdreven?