Cloacking op mobiele site

Je wilt ook je bezoekers die met hun mobiel je website bezoeken een fraaie website tonen. Je besluit om een andere variant te tonen als je merkt dat het een mobiele bezoeker is. Niets mis mee. Het begint met een andere stylesheet en naderhand ga je ook andere content tonen aan de deze 'mobiele bezoekers'. Ze hebben tenslotte niets aan het downloaden van een whitepaper van 2Mb en gebruiken je website anders dan een 'normale bezoeker''. Je gaat nog een stap verder en toont andere content op de mobiele site. En dat alles keurig op dezelfde URL. Je bent klantgericht bezig! De dag erna merk je dat er bijna geen bezoekers meer op je website terechtkomen. Via Google komt niets meer binnen. Je hebt een ban gekregen vanwege Cloacking. Huh!

Cloacking

Het is één van de zwaarste BlackHat technieken: de spiders die langskomen andere content tonen dan een normale bezoeker. Hierdoor kun je hoog eindigen in de zoekresultaten en kun je veel verdienen aan je bezoekers. Als Google merkt dat je site deze handelswijze volgt, krijg je een ban.
Google gebruikt twee Google Bots. Dit zijn spiders. Er is een aparte spider voor Desktop gebruik en één voor Mobiel gebruik. Het gaat fout als je site de Desktop content teruggeeft aan de Mobiele spider van Google. Op dat moment kan het gebeuren dat Google ontdekt dat de mobiele site voor de eindgebruiker anders is, dan de site die de Mobiele spider heeft opgeslagen. Met als gevolg: cloacking!
Dit verhaal komt uit een document van Google, waarbij de basisbeginselen bijgebracht worden van SEO:
Search Engine Optimization Starters Guide


gerelateerde blogs met thumbnail

Die spiders op ip bannen een oplossing?

gravatar

Ik denk dat Google via verschillende spiders en dus ook IP-adressen binnenkomt. Daarnaast wil je toch ook je webpagina bekend hebben in de zoekmachines!

Een redirect naar een url speciaal voor mobiele content maken?

gravatar

Als het een aparte URL is, dan is er ook geen probleem.