Blackhat SEO of niet?

Als je net begint met zoekmachine optimalisatie, zul je heel veel tips kunnen vinden op het web over het optimaliseren van je website en het verkrijgen van backlinks. Vaak zijn dit al verouderde tips en ben je tijd aan het investeren in de verkeerde dingen. Ook zul je te maken krijgen met Blackhat SEO tips. Dit zijn de varianten, waarbij Google vindt dat je illegaal bezig bent. Het ergste dat er kan gebeuren is een ban op je site, waardoor je helemaal niet meer te vinden bent via de zoekresultaten van Google. De Whitehat SEO tips zijn waardevol en dien je ook zo veel mogelijk te gebruiken. Het wordt tijd om een overzicht te krijgen van de zaken die je wel en niet mag doen op SEO-gebied.

Hoge impact

Nog veel belangrijker is om te weten welke technieken een hoge impact hebben op je zoekresultaten. Op deze zaken zul je dan moeten focussen. Met de minste effort krijg je de meeste waarde terug.
In onderstaand overzicht wordt duidelijk gemaakt, welke impact een techniek heeft en of deze thuishoort bij Blackhat- ofwel Whitehat-technieken.
Opvallend in dit overzicht:
  • Linkjes uitwisselen (Reciprocal Link Trading) met andere sites wordt gezien als BlackHat en levert je ook nog weinig op
  • Ik kom ze nog vaak tegen: sites die allerlei stukken content kopiëren van andere sites en hiermee bezoekers trekken. De waarde van deze artikelen (vaak alleen de eerste paragraaf) zijn nihil en de website dus ook
  • Een link naar Wikipedia is gemakkelijk gemaakt (in deze post staat er ook 1) en wordt gezien als goede whitehat-techniek. In mijn overtuiging zal dit ook voor links gelden naar andere gerenomeerde sites (zoals cnn.com, etc.)
  • DoFollow links worden gezien als BlackHat. Als je heel vaak commentaar geeft op DoFollow blogs en niet op NoFollow blogs, wordt dit gezien als Spam. Natuurlijk mag je commentaar geven op een DoFollow blog, maar de verhouding DoFollow/NoFollow moet in ieder geval kleiner zijn dan 1.
  • Als 1 van de belangrijkste items wordt gezien OnPage Optimization. Dit klinkt zo logisch, maar wordt nog niet altijd goed toegepast (zie ook mijn boek TURBO SEO).
  • Opmerkelijk: Meta Keywords wordt gezien als goede WhiteHat techniek, maar de waarde hiervan is bijna 0. Dit in tegenstelling tot 2000-2002 toen deze techniek helemaal rechts stond.


gerelateerde blogs met thumbnail

Met mijn nieuwe blog ben ik een experiment begonnen betreffende seo, link building en Google rank. De aankomende maanden zullen de resultaten uitwijzen wat nu wel of juist niet belangrijk is.

Blackhat technieken zijn natuurlijk nooit goed, maar zijn al die Whitehat technieken echt wel noodzakelijk?

gravatar

Als je goede, unieke content schrijft zal heel veel automatisch gaan...

Interessante infographic.
Linken naar andere sites is inderdaad goed voor je SEO. Zou dit meer uitmaken bij wiki-links?

gravatar

Er wordt ook gekeken naar de betrouwbaarheid van de sites waar je naar linkt. Andersom geldt het ook: als je linkt naar Linkingfarms of andere malafide sites, zul je dit negatief merken in je zoekresultaten.

Heel mooi samenvattend artikel. Ik ben helemaal akkoord dat je ranking daalt als je linkt naar achterbuurten van het web (linkfarms ed). Maar ook heb ik al enkele keren gelezen (sorry, bron vergeten) dat linken naar sites zoals wikipedia en youtube ook een spambelletje doet rinkelen. Veel spammers hebben autoblogs en plaatsen die heel vaak vol met wikipedia links en youtube filmpjes, zoals je aanhaalt, omwille van de reputatie. Ik ben daarom van mening dat je ook best niet te veel naar die zaken linkt.

Nu, enkel bij Google weten ze er het fijne van natuurlijk.
Prettige dag verder!

Ik denk dat alles wat je te veel doet op gaat vallen bij Google. Dat heeft invloed op je ranking: + of -. Als we allemaal datgene gaan doen wat rechts staat alleen om goed te ranken komt dat vanzelf een keer links te staan. Wat Google waardeert blijft zich ontwikkelen. Aan ons de schone taak dit te achterhalen en verstandig (lees: white hat)te gebruiken.

Interessant dat een link van je eigen site naar een belangrijke site als wikipedia ook kan helpen.
Maakt het dan wat uit waar die link staat? Vooral wel op de home bijvoorbeeld?

gravatar

@Relatiegeschenken: Je moet vooral denken in pagina's, niet op website niveau

Ok, maar als je dan weer veel naar een bepaalde pagina linkt, dan ziet Google dit weer als negatief misschien?

Het lijkt me dat blackhat SEO wel degelijk zal helpen, alleen ben ik wat bang om ze toe te passen.
Als je ineens 20 plaatsen lager wordt gezet zit ik daar niet op te wachten. Hoe lang duurt het voordat Google deze Blackhat technieken op een site gedetecteerd heeft? Is dat een week, of een paar dagen? Hoor het graag.