Hoe blog ik?

Ik krijg vaak de vraag hoe ik het voor elkaar krijg om 4 tot 5 keer per week een blog te schrijven. Het is mijn manier geworden om informatie en kennis, die ik bijna dagelijks opdoe, vast te leggen. Door een blog te schrijven word je gedwongen om informatie en kennis op een gestructureerde manier te bewoorden. En misschien nog belangrijker: een mening te vormen. Deze elementen tesamen geven mij weer overzicht. Bloggen doe ik dan ook voor een groot gedeelte voor mezelf!

Lezers

Natuurlijk is het fantastisch dat mensen je gedachtenkronkels lezen en soms, door opmerkingen te plaatsen, je visie en kennis aanscherpen. Top! Ook dit element is belangrijk als je blogt. Je wilt namelijk wel feedback hebben. Je wilt gehoord worden en in discussie gaan.

Hoe schrijf ik een blog?

Ik heb de mazzel (?) dat ik gemiddeld elke werkdag dik 2 uur in de auto vertoef. Genoeg tijd om over dingen na te denken. Tijdens deze heen- en terugreis schrijf ik de blog al volledig in mijn hoofd. Wel op hoofdlijnen natuurlijk. Daarna is het een kwestie van schrijven. Dit duurt meestal nog geen 15 minuten per blog. De structuur van de blog en grote gedeelten van de inhoud heb ik namelijk al uitgekauwd; het lastigste stuk is misschien wel het zoeken van een goede foto!

Onderwerpen

Waar haal ik al die onderwerpen vandaan? Natuurlijk gebruik ik Google Alerts, Twitterlijsten en andere sociale netwerken, de kranten (Telegraaf en nu.nl) en als ik echt niets kan verzinnen LazyFeed en de sites van Stephen Arnold of bijv CMS Myth. Dit laatste komt gelukkig niet vaak meer voor. Ik ben op-en-top gefocused om interessante informatie en trends te volgen...

Hoe doen jullie dit?


gerelateerde blogs met thumbnail

Ik doe het ongeveer hetzelfde. Vooral mijn iGoogle staat vol feeds die ik volg, daarnaast heb je natuurlijk Twitter waaruit je vanzelf kunt afleiden wat er hot is.

Vaak probeer ik hierop in te haken. Mijn blogs schrijf ik ook eerst in mijn hoofd, zodat de uiteindelijke uitwerking een stuk sneller gaat!

Je kunt ook enorm veel ombouwen tot een stukje. Een paar voorbeelden:

- Twitter discussies
- LinkedIn disussies
- Inhoudelijke racties op andere blogs
- Vragen op fora
- Inspiratie opdoen op ezine articles etc

Van heel veel reacties die ik achterlaat maak ik later een stukje. Waatschijnlijk ook van deze, haha :)

gravatar

Ik gebruik mijn weblog trouwens ook vaak als geheugensteun. Even snel teksten gebruiken in rapporten of memo's is dan ook snel gedaan. Met bijna 600 artikelen op siggyvolgt.nl heb ik enorm veel kennis vastgelegd.

Ik blog op frEdSCAPEs hoofdzakelijk voor mij zelf. Het geeft een aardig tijdsbeeld van de dingen die je in de loop van de tijd opvielen of bezig hielden.
Het feit dat het (waar je ook bent) allemaal zo makkelijk terug te vinden is maakt een blog een prima instrument.