Betalen voor online nieuws werkt niet

De landelijke en regionale kranten hebben een probleem. Er wordt weinig winst gemaakt of zelfs verlies gedraaid op hun papieren variant; de online variant vult de portemonnee ook niet goed genoeg. Wat nu? In Engeland heeft de The Times er voor gekozen om een betaalde variant in te zetten. De online variant mag de eerste maand voor 1£ (Pond) gelezen worden, daarna betaal je 2£ per week (1£ is ongeveer gelijk aan 1 Euro). Geen schokkende bedragen, maar toch haken veel mensen af.

Gratis

Eenmaal gewend aan gratis nieuws zullen ze niet snel overstappen naar een betaalde variant, maar juist andere bronnen gaan zoeken. Dit is dan ook wat is gebeurd bij The Times. Ongeveer 90% van de bezoekers is afgehaakt. Nogal schrikwekkend. Dit betekent dat de winst die je behaald per lezer (2 pond per week) moet opwegen tegen het verlies van advertenties. De adverteerder kan namelijk zijn advertentie aan maar 10% van het aantal bezoekers laten zien; dit betekent automatisch dat de inkomsten van adverteerders extreem zullen dalen.

Volgens de Guardian heeft The Times nu 15.000 leden, wat aan inkomsten betekent dat The Times 120.000£ per maand binnen harkt. Dit kan nooit genoeg zijn om de kosten van de online variant, zelfs inclusief advertenties, winstgevend te maken. Toch houdt The Times het al bijna 2 maanden vol.

Oplossing

Een oplossing voor deze kranten heb ik niet. Ik verwacht zelf dat de kranten een ander businessmodel moeten gaan volgen om te kunnen overleven en zullen moeten integreren met andere kanalen en nieuwsaanbieders. Wie een oplossing heeft mag het zeggen!


gerelateerde blogs met thumbnail