Autonomy maakt indruk

Autonomy is de nr.1 zoekmachine van de wereld als het gaat om Enterprise Search. Hiermee houden ze Microsoft (FAST) en Google (oa. Google Mini) achter zich. Toch vreemd dat Autonomy niet zo bekend is. Waarschijnlijk komt dit, omdat de software 'onder de motorkap' draait; mensen hebben niet in de gaten dat de zoekmachine draait op Autonomy. Deze week gaf Autonomy een presentatie over de nieuwe mogelijkheden van hun product.

Mogelijkheden

Wat opvalt is dat zoeken niet ophoudt bij zoektermen. Autonomy gaat verder: ze bepalen de context van de webpagina of andere bronnen. Met behulp van de nieuwe architectuur IDOL (Intelligent Data Operating Layer) hebben ze een sterke troef in handen. Hiermee kunnen allerlei bronnen worden gescand en op verschillende manieren worden teruggevonden. Enkele voorbeelden van bronnen die geïndexeerd kunnen worden:
  • webpagina's (natuurlijk)
  • documenten (natuurlijk)
  • databases (natuurlijk)
  • e-mails (wow)
  • spraak (!)
  • video (!!!)

Audio

Vooral de laatste twee media zijn nieuw voor mij. Hoe kun je nu spraak en video indexeren?
Autonomy kan zelfs spraak herkennen en vastleggen in -geloof ik- 120 talen. Zelfs real-time! Zo is het mogelijk real-time ondertiteling te krijgen bij een rapportage. Maar Autonomy zou ook alle inkomende en uitgaande gesprekken kunnen monitoren en vastleggen. Dit betekent dat een Call Center de vraag kan analyseren van een beller en razensnel weer doorrouteren naar de Call Center medewerker met de juiste kennis. Ook kan het gesprek worden gemonitord en door de Call Center Manager worden geanalyseerd:
  • waar worden vragen over gesteld en kan ik proactief actie ondernemen om het aantal vragen te verminderen (denk aan bericht op website)
  • wat is gemoedstoestand van de beller? Is hij/zij geagiteerd of juist tevreden?
Deze techniek wordt ook gebruikt door de overheid om telefoontjes te 'tappen'. Het ouderwetse meeluisteren is niet meer nodig. Autonomy kan bepalen waar de telefoongesprekken over gaan en welke nader onderzocht moeten worden. Handig om terroristen te volgen!

In sommige bedrijven worden alle ingaande en uitgaande informatiestromen vastgelegd (telefoon, mail, fax, etc.) en kunnen gebruikt worden om medewerkers te monitoren. In Nederland mag dit (gelukkig) niet. Toch zullen ook hier de grenzen verlegd gaan worden.

Nog een mooi voorbeeld van een andere toepassing van een zoekmachine is in gebruik bij BUMA/STEMRA. Vroeger kregen zij van elk radiostation afspeellijsten (playlists) of moesten zelf de radiozenders beluisteren om de liedjes vast te leggen die gespeeld waren. Een zanger(es) of componist krijgt namelijk geld voor elke keer dat een liedje wordt gedraaid. Tegenwoordig 'luistert' Autonomy en kan geheel geautomatiseerd bepalen welke liedjes 'on air' zijn geweest.

Video

Ook video kan ge├»ndexeerd worden. Naast het feit dat alle spraak geanalyseerd kan worden, is het ook al mogelijk om objecten, personen en situaties te indexeren op video. Geheel automatisch. Er hoeft geen metadata door een contenteditor gekoppeld te worden. Wat is er dan mogelijk?
  • Geef alle video's waar de Eiffeltoren op staat (video start dan ook daadwerkelijk bij het eerste beeld van de Eiffeltoren)
  • Geef alle video's waar Obama op staat, terwijl hij handen schudt met Balkenende
Probeer dat maar eens op YouTube!


gerelateerde blogs met thumbnail

zo siggy, leuke info. Ga ik zeker eens uitproberen.
greetz,
Irene

Inderdaad, zelf ook nog nooit van gehoord... maar een interessant filmpje. Ik ga ook eens enkele functies uitproberen.

Ronald
Mediaberg.nl , Website Designer

Nog nooit van gehoord. Bij bezoek op Autonomy site verwachte ik eigenlijk een google-achtig interface, maar moest uiteindelijk ook dat filmpje zien om 't te doorgronden. Zeer interessant uiteindelijk!