Tridion 2009 upgrade

Ongeveer een jaar geleden in gang gezet en sinds twee weken hebben we het dan eindelijk tot onze beschikking: Tridion 2009. Vorig jaar werd duidelijk dat de versie van Tridion, waarmee we op dat moment draaide (versie 5.2) out-of-support zou raken. Dit betekent voor een grote organisatie, dat er werk aan de winkel is. Allereerst moet er budget gevonden worden en gealloceerd, daarna moeten alle partijen het eens zijn dat de upgrade noodzakelijk is en dan -als klap op de vuurpijl- moet een periode gekozen worden, waarbinnen de upgrade gaat plaatsvinden. Tijdens deze periode is het namelijk niet meer mogelijk om updates in de programmatuur te brengen; dit betekent dat je rekening dient te houden met de bestaande release-planning. Daarnaast zul je veel mensen moeten alloceren tijdens deze periode om alles in goede banen te leiden. Vandaar de lange doorlooptijd van één jaar. Ook zul je de upgrade op verschillende servers (OTAP) moeten uitvoeren en ook bij de 'leverancier' van de Tridion-code. De Ontwikkel- en Testomgeving staat namelijk bij de leverancier.

Tridion 2009

Wat is er veranderd in Tridion 2009? Aan de voorkant niet zo veel. De content management omgeving heeft een modern sausje gekregen (Windows 7 look en Outlook Interface look-a-like) en kan draaien op de nieuwste browsers (ook IE6 wordt nog ondersteund). In Tridion 5.2 was deze interface al gedeeltelijk beschikbaar voor het versturen van nieuwsbrieven.

Keywords en categories
Eén van de functionele veranderingen is het anders gebruiken van keywords en categories. Hierdoor is het mogelijk om een boom op te bouwen van categories. Dit is perfect voor het opbouwen van een goede taxonomie. Ook met behulp van classificatie kun je nu gemakkelijk een keyword toevoegen aan een component.

Ook is het mogelijk om de typen publicatie netjes te scheiden:
  • web
  • content
  • mail
Hierdoor is het voor de editor een stuk overzichtelijker geworden. Tevens kan de Administrator de zaken beter inrichten.
Performance
Tridion geeft ook aan dat de performance met Tridion 2009 op de redactieomgeving verbeterd zou moeten zijn. Op dit moment, twee weken na oplevering, hebben we nog performance problemen en kan dit statement nog niet bevestigen. Ik verwacht verwacht zelf dat deze performanceverbetering op korte termijn behaald kan worden. Ook bestaat er nog een kans, dat deze performanceproblemen door IE6 worden veroorzaakt (wanneer gaan we eens naar een nieuwe browser??).

Nieuwsbrieven
Aangezien wij naast de gangbare externe nieuwsbrieven (zo'n 70k per maand) ook de beschikking hebben over interne nieuwsbrieven, komt deze versie van Tridion 2009 als geroepen. Het is in deze versie namelijk mogelijk om verzendlijsten te scheiden per publicatie. Hierdoor is het dus niet meer mogelijk om per ongeluk een interne nieuwsbrief naar een externe verzendlijst te sturen.

SiteEdit
Ook SiteEdit is wederom verbeterd. Hoe er rekening mee dat bij een 1-op-1 migratie je nog steeds de beschikking hebt over de oude SiteEdit. Je dient namelijk ook in de code wat aanpassingen te doen voordat SiteEdit2009 werkt.
 
Webforms
Bij WebForms geldt hetzelfde als SiteEdit. De sjablonen moeten eerst aangepast worden aan de nieuwe versie van WebForms (volgens mij versie 2.0). 

Ontwikkelaars

Tridion 2009 heeft grote voordelen voor ontwikkelaars. Waar menig Tridion-ontwikkelaar -bij wijze van spreken- nog in Notepad code zat te kloppen, is dat met Tridion 2009 voorbij. Doordat het nu echt mogelijk is om met Tridion 2009 te ontwikkelen in VisualStudio, zal de kwaliteit en snelheid van nieuwe code omhoog moeten gaan. Toch zul je eerst moeten investeren in het omzetten van de huidige templates naar nieuwe, modulair opgebouwde templates. Dit vergt inderdaad een investering. Hierna moet de winst ontstaan in het beter onderhoudbaar worden van de code.

Tridion 2010

Tridion zou elk jaar met een nieuwe versie komen van haar product. Waar Tridion 2009 eigenlijk versie 5.4 is, zal Tridion 2010 volledig nieuw zijn opgebouwd. De gehele interface wordt opnieuw opgetuigd in .NET. Ook wordt dan aangeraden om niet meer in Tridion ASP of XSLT te bouwen, maar dit altijd in .NET te gaan doen. Tridion 2010 zal wel compatibel blijven met Tridion ASP en XSLT. De geruchten gaan dat Tridion 2010 niet dit jaar, maar in Q1 van 2011 zal verschijnen.


gerelateerde blogs met thumbnail

Tridion 2010 is 'geschrapt'. Tridion 2011 zal in 2011 uitkomen.

gravatar

Ik had ook zulke geluiden gehoord. Er zou sprake van zijn dat Q4 niet gehaald zou worden.

Het is trouwens raar om nu met Tridion 2009 in 2010 (!) te werken. Die jaartallen achter een release is ook niet echt bemoedigend; je loopt altijd al een jaar achter. Ook Tridion 2011 zullen wij pas in 2012 installeren. De kosten van de upgrade zijn sowieso te hoog ten opzichte van de meerwaarde van de nieuwste versie.

gravatar

De upgrade geeft nog wel performance problemen. Keywords en categories zijn op een andere manier geïmplementeerd, waardoor contenttypes met veel metadata erg langzaam zijn qua invoer en qua publicatie.