Hoe (on)betrouwbaar is Twitter?

Gisteren, laat in de avond, een hels kabaal in de lucht; een traumahelikopter landt op het grasveld voor ons huis. Ongeveer 70 meter van ons vandaan. Wat is er aan de hand. Mensen uit de straat lopen naar buiten en wachten op hetgeen wat komen gaat. In de verte hoor je nog een ambulance. Politieauto's rijden door de straat met een bijna onverantwoordelijke snelheid. Al snel komt het ramptoerisme op gang. Al snel staat de straat vol met auto's.
Wat is er aan de hand? Niemand heeft iets gehoord of gezien...

Twitter

Eens kijken wat Twitter voor antwoord kan geven. Dit is ook het enige kanaal dat zo snel op actuele zaken kan anticperen. Zoekend op 'Zaltbommel' wordt al gauw duidelijk waar er wat aan de hand is. De Twitter van P2000 werkt prima, in tegenstelling tot haar mobiele variant. Nu komen de geruchten op gang. Via Twitter verneem ik dat er geschoten is, iemand in het hoofd is geraakt en nog in leven is. De heli staat klaar om naar Utrecht te vliegen. Wachten is op een bron, een Tweet van een betrouwbare instantie die deze informatie bevestigd. Eindelijk lees ik een Tweet met een link naar de Omroep Gelderland, waar de informatie wordt bevestigd. Net na middernacht wordt duidelijk wat er precies is gebeurd: het Brabants Dagblad tweet over de situatie.
Conclusie: Twitter kan inderdaad gebruikt worden voor 'actuele verslaggeving van een situatie'. Gelukkig bleven het aantal Tweets beperkt, zodat de informatiestroom te overzien was.

Robben

Hoe anders ligt dit met de situatie Robben? Inderdaad is Robben afgelopen zaterdag geblesseerd geraakt aan zijn hamstring en half Nederland wil weten of hij het WK gaat halen. Op de krantensites, zoals Nu.nl en Telegraaf.nl is totaal geen update te vinden over Robben. Op zondag zou toch de scan zijn? Dan moet er toch meer informatie te vinden zijn op Twitter. Zoekend op Robben merk je dat heel de wereld mee-discussieert over Robben. Het is lastig om informatie te vinden over het al dan niet halen van het WK. Het eerste gerucht verschijnt: "Blessure Robben valt mee.". Deze informatie wordt daarna door onnoemlijk veel Twitteraars klakkeloos gekopieerd. Raar, want er is geen bronvermelding. Je begint het gerucht al bijna te geloven.Dan komt er een tweet binnen dat de teamarts van Bayern M√ľnchen dit ook heeft getweet. Afzender van deze Tweet ontbreekt. Kun je deze informatie geloven? Deze kakofonie van Tweets gaat nog een paar uur door. Nog steeds een grote onzekerheid over de juistheid van de berichtgeving. Waar rook is, is vuur! Je merkt om je heen dat iedereen het wil en gaat geloven...
Eind van dezelfde avond, nadat de heli was weggevlogen, las ik op Internet het antwoord: Robben denkt zelf mee te kunnen gaan. Het Twitter-gerucht blijkt dus waar te zijn.
Conclusie: dit is een gevaarlijke vorm van informatievergaring. Je merkt dat de groep bepaalde informatie graag wil horen en elkaar letterlijk gek kan maken door deze informatie te delen. In een uur tijd was het gerucht over Robben HET gesprek onder de Twitteraars. Probeer altijd de bron te achterhalen of de info via een betrouwbare instantie te ontfutselen. Laat je niet gek maken!


gerelateerde blogs met thumbnail